A halálos balesetek több mint a felénél nem használták a biztonsági övet

Fotó: Police.hu

Kutatások szerint a biztonsági öv használatának elmulasztása jelentősen növeli a a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát.

2018-ban hazánkban 468 utas és sofőr halt meg közlekedési balesetben, az áldozatok 57 százaléka nem használta a biztonsági övet, a súlyos sérültek csaknem kétharmada nem volt bekötve – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal napokban közzétett baleseti statisztikájából.

hirdetés

Az RTL Híradó arról számolt be, hogy az adatok alapján a legveszélyesebb szakaszok Magyarországon a 83-as, az 52-es, a 44-es és a 4-es úton vannak, ezeken történik a legtöbb a halálos baleset. A rendőrség szerint nem hiába kötelező az öv, kis sebességnél is védelmet nyújt.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, Óberling József a múlt hónap végén azt mondta, hogy 2019-ben eddig 477-en haltak meg közúti balesetben. Ezek több mint kilencven százaléka figyelmetlenség, szabályszegés és felesleges kockázatvállalás miatt történik.

2019 szeptemberében és októberében összesen 127-en haltak meg az ország közútjain. Az adatok miatt, úgynevezett vörös kódot adott ki a rendőrség.

hirdetés