Jelentős támogatásokat kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik

cukorbetegséggel, diabéteszesekkel, 2-es, diabétesz, cukorbeteg, 1-es típusú Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Újabb segítség a gyermekes családoknak. Jelentős támogatásokat kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik. Ez 3500-4000 gyermeket érint.

A kormány elkötelezett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életkörülményeinek javítása és társadalmi-gazdasági többletterheinek csökkentése mellett. 2019. december 15-ig felülvizsgálják a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) és az ápolás díj szakértői szempontrendszerét, annak érdekében, hogy azok a szülők, akik korábban az 1-es típusú diabéteszes gyermekükre való tekintettel ápolási díjat, majd GYOD-ot kaptak, indokolt esetben január 1-jétől is jogosultak lehessenek a GYOD-ra.

2020. január 1-jétől a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzor minden 1-es típusú diabétesszel élő gyermek számára, aki erre vonatkozó szakorvosi javaslattal rendelkezik, a közgyógyellátásból is elérhető lesz.

A kormányhatározat szerint a jelenleg nagyjából 800 gyermek által használt inzulinpumpa és a hozzá tartozó kiegészítők egységesen 98 százalékos támogatással, vagyis 4 évente 5000 forintért lesznek rendelhetőek – bizonyos előfeltételek teljesülése esetén – a 18 év alatti vagy a nappali tagozaton középiskolai vagy felsőfokú tanulmányokat folytató 1-es típusú diabétesszel élők számára a tanulmányuk befejezéséig.

Mindezek mellett biztosítani fogják az 1-es típusú diabéteszes gyermekek napi szintű ellátását a köznevelési intézményekben, felülvizsgálják a közétkeztetésre vonatkozó szabályokat, megteremtik a feltételeit annak, hogy a szülők által beküldött ételeket az intézményekben megfelelően lehessen tárolni, hűteni, melegíteni és tálalni, bővítik a diabétesszel élők táborozási és sportolási lehetőségeit. Továbbá fejlesztik a gyermek diabétesz centrumokat, illetve évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek.

Az intézkedések több ezer diabétesszel élő gyermek és az őket gondozó, segítő szülő és családtag életét teszik könnyebbé.

EMMI