Új eszközök segítik a munkát

katasztrófavédele, új eszközök, tűzoltó, Békés megye Fotó: Körös Hírcentrum

Immáron hatodik alkalommal hirdetett pályázatot a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen különféle tűzoltóeszközök, védőeszközök, technikai eszközök és felszerelések beszerzéséhez lehetett támogatást elnyerni.

hirdetés

A fejlesztésekhez 925 millió forint állt rendelkezésre a központi költségvetésben. Az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek összesen 700 millióra, míg az önkormányzati tűzoltóságok 225 millió forintra pályázhattak. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csaknem 40 millió forint értékű támogatást osztott szét ünnepélyes keretek között a mai nap során a megyében működő mentőszervezetek, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkormányzati tűzoltóságok részére.

hirdetés

A rendezvényt Kiss András tűzoltó ezredes, megyei igazgató nyitotta meg, beszélt az önkéntes szervezetek szerepéről és fontosságáról, valamint kiemelte, hogy az idei évben is sikeres munkát végeztek a Békés megyében működő egyesületek és mentőcsoportok.

A Körös járási mentőcsoport képviselője több mint 12,5 millió forint értékben vehetett át egy  VW Transporter típusú személygépkocsit (kiemelt kép), amely jelentősen hozzájárul a kárelhárítási, kárfelszámolási feladatok sikeres elvégzéséhez. A Körös mentőcsoport az idei évben négy alkalommal avatkozott be nagy kiterjedésű káreseményeknél, vagy speciális szaktudást igénylő esetekben.

A megyében szaktevékenységet folytató tizennyolc önkéntes tűzoltó egyesület részére megítélt 15,5 millió forint értékű technikai fejlesztése komoly előrelépést jelent a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátása terén. Az idei évben a megye önkéntesei százötvennégy alkalommal vonultak különböző káreseményekhez, amelyeknél önállóan, vagy a hivatásos egységek munkáját segítve dolgoztak. A pályázatnak köszönhetően egyéni védőfelszerelésekkel, műszaki mentési feladatokhoz elengedhetetlen kézi szerszámokkal, sugárcsövekkel és tömlőkkel, légzőkészülékkel, maszkokkal és láncfűrészekkel gyarapodtak.

Az idei évben is az önkormányzati tűzoltóságok számára pályázati lehetőség nyílt, összesen 225 millió forintra nyújthattak be igényt. Békés megyében a tótkomlósi, a békési és a gyomaendrődi önkormányzati tűzoltóság összesen csaknem 12 millió forint értékben vehetett át eszközöket.

Az esemény zárásaként az igazgató felidézte az idei év jelentősebb eseményeit, valamint annak a reményének adott hangot, hogy a hivatásos és önkéntes szervezetek közötti együttműködés az elkövetkező időszakban csak még szorosabbá válik.

hirdetés