20 éve erősítik a magyar-román gazdasági kapcsolatokat

román Fotó: Körös Hírcentrum

20 éves lett idén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata. Erről az alkalomról egy ünnepség keretében meg is emlékeztek a napokban, az esemény fővédnökségét dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta.

hirdetés

A rendezvényt dr. Orosz Tivadar, a tagozat és a megyei kamara elnöke nyitotta meg. Annak idején, amikor ezek a tagozatok létrejöttek, egy-egy határmenti megye vállalta a gesztor szerepét. A cél az volt, hogy erősítsék a szomszédos országokkal a gazdasági kapcsolatokat. A romániai kapcsolatok erősítésére életre hívott tagozat központja Békéscsaba, Békés megye, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lett. Az eltelt 20 évben számos társadalmi színtéren történt jelentős változás – emelte ki dr. Orosz Tivadar.

hirdetés

Amikor Magyarország és Románia is belépett az Európai Unióba, akkor tovább változott a két ország gazdasági, külgazdasági helyzete. Úgy látja az elnök, hogy Magyarország érdeke Románia gazdasági stabilitása. Több magyar vállalkozónak is vannak már befektetései a határ másik oldalán, Németország után ez a második ország, ahová hazánk a legtöbbet exportál. Nagyon komoly a szomszédos állam gazdasági potenciálja, ezért is segíthet a tagozat például információnyújtással.

 

 

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a tagozat egyik alapítójaként vett részt az ünnepségen. Mint megosztotta, az elmúlt két évtizedben az élet több területén fűzte szorosabbra együttműködését a két ország. Egy nagyon széles kapcsolati rendszer és vállalati háttér jött létre. A következő évekre is ilyen hatékony és színvonalas együttműködést kívánt.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a két ország gazdasági növekedése szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az autópályák kiépítését mindenhol az országhatárig. Az Európai Unió gazdasága jelenleg egy kelet-nyugati tengelyen működik. Azonban szükség lenne a Balti- és a Fekete-tengert összekötő észak-déli tengelyre is. Úgy véli, a határos országok együttműködése mindig gyümölcsöző, és a kamarának ebben nagy szerepe van. A közös fejlődés jót tesz a két nemzetnek és a köztük lévő kapcsolatnak.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy látja, a tagozat üzletet mozgat, és a két országot is egyre közelebb hozza egymáshoz. A Kárpát-medencében jól élnek az itt letelepedett nemzetek. Túl kell lépni a történelmi mélypontokon, a marakodáson, hogy barátságban, közösen lehessen fejlődni. Az üzleti érdekek felülírják a korábbi problémákat.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója megosztotta, az idő bebizonyította a magyar-román tagozat létjogosultságát. Eleget tesz küldetésének, elévülhetetlen érdemeket szerzett a külgazdasággal összefüggő közfeladatok ellátásában. A megyei iparkamara az egyik legfontosabb stratégiai partnere a kormányhivatalnak.  Hozzátette, mindezek mellett a kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelmi, és üzleti kapcsolatok fejlesztésében, a két ország vállalkozásainak segítésében, és az egymásra találásában is jelentős szerepet vállalnak.

hirdetés