Több takarmánykukoricát és repcét tartalmazhatnak a bioüzemanyagok

csemegekukorica, takarmánykukoricát Fotó: Pixabay

Az év eleji V4-es agrárkamarai kezdeményezés sikerrel járt. 2020-tól emelkedik a feldolgozott takarmánykukoricát és repcét tartalmazó bioüzemanyagokban az etanol- és biodízel-arány. Mindez jó lehetőség a magyar agráriumnak is.

A V4-országok agrárkamaráinak idei év eleji, veszprémi tanácskozásán a kamarai vezetők támogatták azt a javaslatot, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a 10 térfogatszázalék etanolt tartalmazó E10, illetve a 7 térfogatszázalék biodízelt tartalmazó B7 üzemanyagok legkésőbb ez év végéig történő bevezetését. Képviselve a kelet-közép-európai bioüzemanyag-gyártók felvetését. Úgy vélték, a bekeverési arány e szintre emelése növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét. Valamint további vidéki munkahelyeket hozhat létre.

A kezdeményezés sikerrel járt, ugyanis Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn bejelentette, hogy nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban 2020. január 1-jétől. Az intézkedéssel pedig Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A benzinbe és a dízel üzemanyagba keverendő, megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A 95-ös (E10) benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz.

Kaderják Péter kiemelte: az átállás lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország éljen a földrajzi adottságaiból adódó versenyelőnnyel, az itthon megtermelt takarmánykukorica alapanyagból, az itthon előállított bioetanollal valósítsa meg a hazai piacon az E10 bevezetését. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindez komoly piaci előnyt jelent a hazai agráriumnak, illetve a magyar gazdáknak.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara