Az ünnepek alatt is figyeljünk a biztonságra!

ünnepek Fotó: police.hu

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni saját és értékeink biztonságáról. Pedig ebben az időszakban, éppen a nagyobb tömeg miatt, érdemes ezt is szem előtt tartani!

hirdetés

Advent idején az üzletekben, bevásárlóközpontokban, vásárokban és az utakon is megnövekszik a forgalom. Az ünnepi hangulatban sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb vagyonbiztonsági szabályokról. Gyakran előfordul, hogy az autók ülésére rakják az éppen megvásárolt ajándékokat, vagy a bevásárlókocsiba teszik, esetleg ott is felejtik a táskájukat, pénztárcájukat.

hirdetés

Azért, hogy a szabálysértéseket, bűncselekményeket megelőzzük, érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait!

  • Ne hagyjon értéket az autójában, főleg ne az utastérben!
  • Üres táskát sem érdemes az üléseken, kalaptartón hagyni, hiszen kívülről nem látható, hogy a táskában nincs semmi.
  • Ha a megvásárolt dolgokat csak úgy tudja az autójába tenni, hogy azok kívülről láthatóak, ne hagyja őrizetlenül a kocsit.
  • Mindig zárja be a járművet, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót még akkor is, ha csak pár percre száll ki!
  • Ha forgalmas helyen, tömegben utazik, vásárol, fokozottan figyeljen értékeire!
  • Személyes dolgait, iratait ne tegye táskája, kosara tetejére, könnyen hozzáférhető zsebekbe! Telefonját, pénztárcáját mindig belső zsebben vagy zárható táskában vigye!
  • Vásárlás közben, amikor az áruk közül válogat, soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban vagy kosárban!
  • Bankautomata használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó, illetve a készpénzkiadó nyílás sértetlenségét!
  • Bankkártyája PIN kódját lehetőleg ne írja fel sehova! Különösen ne olyan papírra, amit a pénztárcájában, a kártya mellett tart.
  • Lopás esetén azonnal tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

Az internet térnyerése vásárlási szokásainkra is hatással volt. A webáruházakban történő vásárlás gyorsan lebonyolítható a nap bármely órájában. Tisztában kell lenni azonban azzal, hogy az online vásárlásnak nemcsak előnyei, hanem kockázatai is vannak.

Annak érdekében, hogy mindenki otthon ünnepelhessen, kérik a járművezetőket, gyalogosokat, hogy szabálykövetően, türelmesen és fokozott óvatossággal közlekedjenek. Fontos, hogy a téli időjárási-, látási- és útviszonyokat figyelembe véve közlekedjenek, és mindig tartsák be a közlekedési szabályokat! A látni és látszani közlekedésbiztonsági alapelv érvényesülése érdekében kiemelt hangsúlyt fektessenek járműveik világító- és fényjelző berendezéseinek megfelelő működésére. A gyalogosok és a kerékpárosok részéről is fontos, hogy megfelelő színű ruházatot és fényvisszaverő eszközöket viseljenek.

Forrás: police.hu

hirdetés