Barátságosak és őszinték az idei csokimikulások

csokimikulások Illusztráció: Pixabay

Az akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriumban idén megvizsgált csokimikulások mindegyike megfelelt az előírásoknak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a főként gyermekkorú fogyasztók védelme érdekében minden évben ellenőrzi a boltok polcairól a cipőkbe, csizmákba kerülő csokoládé figurákat.

hirdetés

Az ellenőrzés elsődleges szempontja az volt, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládéra, annak összetételére vonatkozó előírásait, amelyek alapján a terméknek kakaót, cukrot és tejszármazékot kell tartalmaznia. A szakemberek megvizsgálták a mosolygós figurák címkéjén közölt tájékoztatás helytállóságát is. A laboratóriumi mérések a csomagoláson feltüntetett zsír- és cukortartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedtek. A tapasztalatok szerint a csokoládékon szereplő információk megfelelőek. Egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani megtévesztés miatt.

hirdetés

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Nagyon jó eredménnyel zárult a 3 ét- és 19 tejcsokoládé laborvizsgálata. Minden termék megfelelt a címkén feltüntetett értékeknek és az élelmiszerkönyvi követelményeknek. A megnyugtató eredmény az évről-évre megismételt fogyasztóvédelemi ellenőrzéseknek is köszönhető.”

Ha jó minőségű mikulást szeretnénk vásárolni, akkor ügyelnünk kell arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figurát választanunk, a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket a címkén fel kell tüntetni. A vizsgált csokoládémikulások adatai a szülők, nagyszülők tudatos döntéseinek elősegítése érdekében itt érhetőek el – tájékoztatott az ITM Kommunikáció.

hirdetés