Ma van az Önkéntesek Világnapja

önkéntesek Illusztráció: Pixabay

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba, hogy december 5-e minden évben az önkéntesek nemzetközi napja legyen. A Nemzeti Önkéntes Stratégia célja az önkéntes tevékenységek népszerűsítése és az önkéntesek elismerése, amely célhoz hazai és uniós forrásokat is biztosít a kormány.

hirdetés

Az önkéntesek társadalmi szerepvállalása komoly közösségépítő erővel bír. Hozzájárul a foglalkoztatottság növeléséhez és segíti a munkanélküliek munkaerőpiacra történő visszatérését. Mindezek mellett az önkéntesség önmagában jó és értékes tevékenység, amely mások javát szolgálja, pénzügyi haszonszerzés nélkül.

hirdetés

A világnap alkalmából az idei évben is számos program várja az önkénteseket. Az Erzsébet Ifjúsági Alap húsz közösségi terében különféle önkéntes akciókat, valamint idén önkéntes élő könyvtárat is szervez, ahol az érdeklődő fiatalok izgalmas önkéntes programokkal és önkéntesekkel ismerkedhetnek meg. A december 5-ei nap az év legszebb és legmeghittebb időszakával, az adventi ünnepi időszakkal is egybeesik. Így a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házak országos hálózata minden megyében mikuláscsomagokat juttat el fogyatékossággal élő gyermekeknek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársai pedig öt budapesti iskolába visznek el 600, a minisztérium munkatársai által becsomagolt Mikulás-csomagot hátrányos helyzetű gyermekeknek. Mindezt olyan fiatal önkéntesek bevonásával teszik, akik részt vettek az esélyteremtő és tolerancianövelő Esély Órákon. Azaz olyan rendhagyó osztályfőnöki foglalkozásokon, ahol hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő fiatalokkal, illetve az ő mindennapi élethelyzeteikkel, nehézségeikkel ismerkedhettek meg.

Az önkéntesség általánosan és a fiatalok körében is egyre népszerűbb Magyarországon – derült ki az „Önkéntesség Magyarországon 2018” című kutatási eredményekből. A teljes felnőtt magyar népességből 3,6 millióan önkénteskedtek már. A pályakezdő fiatalok, illetve az idősebb korosztály pedig átlag fölötti arányban aktív. A megkérdezettek úgy tekintenek az önkéntességre mint világjobbító tevékenységre, és állítják, hogy az önkéntesek jó példával járnak elől, többségük pedig úgy véli, hogy jó volna, ha életében legalább egyszer mindenki kipróbálná az önkéntességet.

Az önkéntes lehetőségekről a www.onkentes.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők – számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hirdetés