A méhészek legnagyobb kihívása a méhcsaládok életben tartása

méh, méhek, méhész, méhészeti Fotó: Pixabay

A méhészek legnagyobb kihívása a méhcsaládok életben tartása, ezért olyan módszerek bevezetését szorgalmazzák, amellyel élhető körülményeket tudnak teremteni a méheknek – közölte Kutasi Tamás okleveles méhészmester csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta: az ember által fogyasztott élelmiszerek 60-70 százaléka összefügg a méhek beporzó munkájával, ezért ha valaki a boltban a magyar mézet választja, nemcsak jó minőségű mézet vesz, hanem a jövőjébe is befektet.
A méhészeknek február 15-ig kell bejelenteniük a méhcsaládjaikat, a magyar méhállomány aktuális számáról akkor lesz pontos adat, de érezhető, hogy csökkent a méhek száma és sokan abba is hagyták a méhészkedést – tette hozzá.

hirdetés

Beszélt arról is, hogy a méhek száma általában akkor kezd el fogyatkozni, amikor a méhcsaládok közelében lévő – főleg repcével és napraforgóval beültetett – területeken virágozni kezdenek a növények. Ennek pontos okát még keresik, de Kutasi Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy rovarbarát növényvédőszerek bevezetésével meg lehet oldani a problémát.

MTI