Ezüstérmes lett a férfi vegyesváltó a rövidpályás úszó-Eb-n

rövidpályás Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián és Lobanovszkij Maxim. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezüstérmet nyert a magyar 4×50 méteres férfi vegyesváltó vasárnap, a Glasgow-ban rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárószámában. A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárta a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt.

A Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összeállítású csapat a délelőtti előfutamban 1:32.83 perces idővel megdöntötte az országos csúcsot. Ezt még 2015-ben a Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Cseh László és Takács Krisztián alkotta négyes állított fel az izraeli kontinensviadalon (1:33.62).

Első emberként a békéscsabai kötődésű Bohus háton egy századot faragott tovább az est folyamán korábban felállított országos csúcsából (23.42). Majd Horváth a mell után hetediknek váltott. Az 50 pillangón ezüstérmes Szabó a hatodik helyre jött fel, végül az 50 gyors bronzérmese, Lobanovszkij óriási úszással a második helyre hozta fel a csapatot. Így 1:32.10-zel újabb országos csúcsot állítottak fel.

A magyar váltások álomszerűen sikerültek, Szabó 0.07, Lobanovszkij pedig 0.02 másodperces reakcióidővel ugrott a medencébe. Utóbbi 20.27-es utolsó 50 métere pedig több mint fél másodperccel volt jobb, mint az utána következő leggyorsabb versenyzőnek. A futam után még percekig nem hirdettek győztest. Végül a finneket, a németeket és a norvégokat is kizárták. A számot az oroszok nyerték.

“Mi Maximmal Győrben együtt úszunk, így nekünk megvan a váltásunk, de így együtt nem gyakoroltuk, ráadásul versenyen minden más. Kihoztuk magunkból a legjobbat” – mondta Szabó Szebasztián. “Ezt az ezüstöt ő nyerte meg nekünk” – mondta Bohus Lobanovszkijról. Ő angolul közbevágva szerényen úgy fogalmazott, hogy nem voltak mellette olyan gyors sprinterek, ezért tudta megelőzni a mezőnyt. Az orosz származású úszó külön kiemelte, hogy ebben a sikerben óriási szerepe van Gennagyij Tureckij szakmai munkájának is.

Szabó hozzátette, csak egy rövid ideig aggódtak, miközben a zsűri percekig tanácskozott a kizárásokról. Ugyanis az M4 Sport kommentátorállásában ülő Petrov Iván megsúgta nekik, hogy “nincs gond”. A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárta a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt. Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson második, 400-on a harmadik helyen végzett, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson zárt a harmadik helyen, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón nyert ezüstöt – írja az MTI.