Mia Jerkov: Japánba szívesen visszamennék még

mia Fotó: BRSE

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület legújabb igazolása, Mia Jerkov november utolsó napjaiban érkezett Békéscsabára, a több kontinens elit bajnokságaiban megfordult, tapasztalt nyitásfogadó ütővel készült interjút az alábbiakban olvashatják.

hirdetés
Mit lehet tudni rólad, hol és hogy ismerkedtél meg a röplabdával, mint sportággal?

M.J.: Tizenhárom vagy tizennégy éves lehettem, mikor először találkoztam ezzel a sportággal. Előtte öt éven keresztül teniszeztem, valamint úsztam, de úgy éreztem, hogy ki kellene próbálnom a csapatsportokat. Először a kosárlabdát próbáltam ki, majd édesapám egy barátja – aki röplabda edző volt – kiszúrt az iskolában és elhívott egy edzésükre. Néhány hétig vívódtam a két sportág között, majd az egyik edzés olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttem, a röplabda mellett teszem le a voksom. Ezután nagyon gyorsan történtek a dolgok, hiszen hat hónappal később már meghívást kaptam a nemzeti csapatba.

hirdetés
Több kontinensen és számos országban játszottál, melyik állt hozzád a legközelebb?

M.J.: Mindig az az ország vagy éppen földrész áll hozzám a legközelebb, ahol éppen tartózkodom. Érdekes, mert hiába ugyanazok mindenhol a röplabda szabályai, minden országnak megvannak a sajátosságai. Nekem ez nagyon tetszett, hiszen mindig valami újat tanultam, nem csak magáról a sportágról, hanem az adott kultúráról, a helyiek szokásairól. Ha választani kellene, hogy hova mennék vissza, az Japán lenne. Nagyon jó barátságokat kötöttem, ezáltal a helyiek szemével ismerhettem meg a szigetországot. Mindemellett nagyon közel áll hozzám az az életstílus, amit ott képviselnek.

Mit tudtál előzetesen a magyar bajnokságról, kiket ismertél előzetesen?

M.J.: Magáról a magyar bajnokságról nem tudtam túl sokat, a BRSE-ről azonban annál többet. Európában sokan felfigyeltek erre a kisvárosra a röplabda-eredményeinek köszönhetően. A válogatott játékosok nagy részét ismerem vagy hallottam róluk, de személyesen ismerem például a többszörös válogatott Horváth Dórát, aki már befejezte pályafutását. Egykori csapattársam, Takagui Ana Tiemi jelenleg a Vasas csapatát erősíti, miatta is vált vonzóvá, hogy magyar klubba igazoljak. Tudtam, hogy ha ő itt játszik, akkor erős bajnokság lehet Magyarországon is.

Milyenek az első benyomásaid a klubról és a városról?

M.J.: Nagyon jól szervezett klubról van szó, ez nagyon hamar kiderült számomra. Európában vannak olyan, sokkal jobb pozícióban lévő klubok, amelyek meg sem közelítik a BRSE szervezettségét, ezt nagyra értékelem. A város is gyorsan elnyerte a tetszésem, hiszen nem egy nagyvárosról van szó. Nem szeretem, ha azzal megy el az időm, hogy dugóban ülök vagy nagy távolságokat kell megtennem két pont között. Szerintem egy ekkora városban sokkal több idő van az emberi kapcsolatok kialakítására, valamint élhetőbb is, így számomra Békéscsaba egy tökéletes hely.

Mivel töltöd a szabadidődet?

M.J.: Az egyik barceloniai egyetem mesterképzését végzem, így ez elég sok időt elvesz a szabadidőmből, de ha nem tanulok, akkor nagyon szeretek dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket, sorozatokat nézni, amelyekből tanulhatok.

Forrás: BRSE

hirdetés