15-16 fok is lehet karácsonyt megelőző héten

fagy, fagyok, leghűvösebb, melegszik, Hidegfront, mínuszok, tavaszias, felmelegedés, télies Fotó: Pixabay

15-16 fok is lehet karácsonyt megelőző héten, az ünnepekre jöhet bizonytalan mértékű lehűlés.

Az Atlanti-óceánon továbbra is meglehetősen aktív ciklontevékenység zajlik, szinte futószalagszerűen képződnek az újabb és újabb alacsony nyomású légköri képződmények. Ezeknek a ciklonoknak a frontjai szombatig hazánkat is többször érintik, gyakran csapadékos, szeles időt okozva. Vasárnaptól viszont egyre inkább a ciklonok előoldalára kerülünk, délnyugatira fordul az áramlás, ezzel pedig a magasban erőteljes melegedés veszi kezdetét. Jövő hét kedd-szerda tájékára az átlagosnál 10-12 fokkal melegebb levegő is elérheti térségünket.

hirdetés

Ezzel egyidejűleg egy anticiklon is kiépülhet térségünk fölött, mely száraz, enyhe időt hozhat magával. Így az időjárás is sokkal inkább a tavaszra fog emlékeztetni mintsem a decemberre. A szelesebb, naposabb helyeken – nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon és délen a 15-16 fokot is elérhetjük, a kevésbé szeles tájakon viszont éjszakánként többfelé képződhet köd, valamint alacsony szintű rétegfelhőzet, mely napközben is tartósnak bizonyulhat. Itt lesz hűvösebb, 10 fok alatt alakulhatnak a maximumok.

hirdetés

A jelenlegi számítások alapján a jövő hét vége felé lehűlés kezdődhet, de ennek mértéke és kimenetele még meglehetősen bizonytalan. Most úgy tűnik, az ország nagy részén idén is elmarad a fehér karácsony, de természetesen az utolsó szó az időjárásé. A modellszámítások alakulásának függvényében hamarosan újabb cikkel várjuk olvasóinkat a karácsonyi időjárásra vonatkozóan – írja az Időkép.

 

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!