NÚSZ: roham indult a 2020-as éves e-matricákért

közlekedési, január 31-én, e-matrica, környezetvédelmi, pótdíjfizetési, elhunytak, e-matrica, útdíjfizetési, vasárnapig, vasárnap, autópálya, 2020, közúti Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Roham indult a 2020-as éves e-matricákért, a megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az országos lefedettséget kínáló jogosultságot december első hetében 85 százalékkal vették meg többen, mint 2018 hasonló időszakában – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A közleményben felidézik, hogy 2019. december 1-jétől meg lehet venni elővételben a 2020. január 1-jétől 2021. január 31-ig érvényes éves autópálya-matricákat. Fontos, hogy sms küldésével nem áll fenn az elővétel lehetősége. Mivel ennél a vásárlási módnál a vásárlás napja egyben az érvényességnek is a kezdete. A NÚSZ összesítése szerint az eladások már az első héten csúcsot döntöttek. Annak ellenére, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján nem az első hét a legerősebb az előértékesítésben.

hirdetés

Az éves e-matricából közel 20 ezret vásároltak az autósok. Mintegy egyharmadával többet, mint 2018 decemberének első hetében. Ezen belül kiugróan megnőtt az éves országos úthasználati jogosultságot váltók száma. Tavaly ilyenkor még csak 4500 országos éves e-matrica talált gazdára, idén hét nap alatt viszont már 8400-at adott el ebből a típusból a szolgáltató. Ez több mint 85 százalékos emelkedés.

Az éves matricák mindig a következő év januárjának végéig érvényesek. Így aki most először vesz országos vignettát, az akár 13 hónapon keresztül, korlátlan alkalommal használhatja Magyarország díjfizetős útjait. A közleményben Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén mintegy 500 millió forint el nem költött kényelmi díj maradt eddig azoknak a zsebében, akik az egyéb elektronikus megoldások helyett az állami útdíjszolgáltató online felületén vásárolták meg autópálya-matricájukat. Itt nem számolnak fel többletköltséget, csak az e-matrica árát kell megfizetni – írja az MTI.

hirdetés