Pepper, a beszélő robot fogadta a pályaorientációs napra érkezőket

Pepper, robotika Fotó: Körös Hírcentrum

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Peppert, a beszélő robotot állította a pályaorientációs tevékenység szolgálatába.

Tanos Áron (CTO, Netlife Robotics) elmondta: Pepper egy humanoid robot, eredetileg Francia gyártmány és magyarul is tanítják beszélni. Működését tekintve egy hangfelismerő rendszer képezi a kommunikáció alapját, majd egy nyelvfeldolgozó mesterséges intelligencia modul segítségével dolgozza fel az információt. Ezt követően történik meg a válaszgenerálás.

hirdetés

A pályaorientációs napon Pepper egy találós kérdésekből álló játékot játszott a gyerekekkel és aki öt kérdésre jól válaszolt, az jutalmat kapott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából. A robot beszélt a szakképzési rendszer változásairól is, amely jövőre lép életbe.

Peppert nagyon imádták a gyerekek és a szülök egyaránt, még fotózkodni is lehetett vele. A tény, hogy beszél pedig egy igazán különös élményt adott mindenki számára.

A rendezvényen a BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma; a GYSZC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma; a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai robotika-bemutatót tartottak.

Fotó: Körös Hírcentrum

Mészáros Melinda, a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnázium és Szakközépiskola informatika tanára a robotokról általánosságban elmondta: minden robotnak van egy programozható központi egysége a brick. Emellett különböző szenzorokkal vannak ellátva (fény, infra, nyomás érzékelő szenzor stb…). A robotok mozgását motorok látják el, amiből szintén több típus szerelhető be.

Az iskolában eddig is foglalkoztak Robotikával, ez jövőre sem fog változni. Több országos versenyen indultak már, ahol jó eredményeket értek el.

Mészáros Melinda hozzátette: a robotika népszerű a fiatalok körében, nagyon érdeklődőek az új technológiák iránt. A pályaválasztást segítő nap arról szólt, hogy az érdeklődő gyerekek még jobban megismerkedhessenek a szakmával.