Visszatértek a megújult kecskeméti légi bázisra a Gripenek

Fotó: MTI/Ujvári Sándor (archív)

Megérkezett kedd délelőtt a megújult kecskeméti légi bázisra a Magyar Légierő 12 Gripenje, miután a vadászrepülők fél évig Pápán állomásoztak.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a vadászgépek érkezése után kiemelte: a kecskeméti bázist a NATO biztonsági beruházási programja keretében, valamint a Modern városok program részeként vegyes – katonai és polgári – használatú repülőtérré fejlesztették. A munkálatok során modernebb lett és megújult a kifutópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra.

A dandártábornok elmondta: a további fejlesztések részeként még az év elején átadják a szállítógépek elhelyezését szolgáló, újonnan kialakított részt, a modernizálás pedig az infrastruktúra fejlesztésével, valamint a rádiónavigációs eszközök cseréjével folytatódik majd. Ugrik Csaba dandártábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta: a visszatelepülés részeként egy további Gripen szintén kedden érkezik Kecskemétre, a Svédországban javítás alatt álló két vadászrepülő pedig később csatlakozik a flottához.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Visszatelepülnek a kecskeméti bázisra még a héten a szállító repülőgépek is: az AN-26-os és a jelenleg még javítás alatt Airbus, a hadműveleti repülések után pedig a két Falcon is. A dandártábornok emlékeztetett: az elmúlt időszakban a szállítórepülők a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre települtek át, onnan hajtották végre hadműveleti és kiképzési feladataikat. A vadászgépek egy része május 7-étől Pápán állomásozott, az ottani korszerű repülőtérről biztosították Magyarország és Szlovénia légterének folyamatos védelmét. Ezzel párhuzamosan május 1-jétől négy hónapon át a Gripen-flotta másik része Litvániában látta el a balti államok –  Észtország, Lettország és Litvánia – légterének védelmét.

Ebben az időben a Magyar Honvédség vadászrepülőgépei öt ország légtérrendszeri feladatait látták el a NATO szövetségi rendszer részeként – tette hozzá. Az elmúlt időszakban a kecskeméti repülőbázis csak a merevszárnyú repülőgépek számára volt zárva, a kifutópálya lezárása idején is működött, a helikopterek folyamatosan használhatták. Elhangzott: a kecskeméti bázis feladatai nem változtak, így a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett továbbra is fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot lát el.

MTI