Ingyenessé válnak a meddőség kezelésében használt gyógyszerek és beavatkozások

várandósok, szülés, meddőség, novák Fotó: Pixabay

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőség kezelésében használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Novák Katalin közölte: szintén ingyenes lesz a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára is 2020. július elsejétől. A területen eltörlik a teljesítmény-volumen korlátot. Azaz “a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben” – tette hozzá.

hirdetés

Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal. Ők szeretnének gyermeket, gyermekeket, de valamilyen okból nem tud természetes úton gyermekük foganni – ismertette az államtitkár. Novák Katalin leszögezte: a kormány egységesen magas színvonalat és irányelveket szeretne látni a meddőség kezelésében. Azért, hogy a problémával küzdő párok az országban mindenhol ugyanazt a magas színvonalú ellátást kapják. Beszámolt arról is, hogy elkészült a Nemzeti Humán Reprodukciós Program tervezete. Ennek megtárgyalása a következő hónapok feladata lesz.

hirdetés

Novák Katalin úgy fogalmazott: “azt szeretnék, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen. Ha ez így lenne, nem is lennének demográfiai problémáink”. A meddőségben érintett párok – mint vélekedett – kiszolgáltatott, nehéz helyzetben vannak. Ezért fontos, hogy bizalommal tudjanak azokhoz fordulni, akiktől a lehető leggyorsabban és legolcsóbban kaphatnak egységesen magas színvonalú ellátást.

Nő az állami felelősségvállalás annak érdekében, hogy minden meddőségi problémával küzdő pár megkaphassa ingyenesen az egységesen magas színvonalú kezelést és ellátást – hangoztatta a politikus. Azt is kiemelte, hogy “az emberi élet nem üzlet”. Újságírói kérdésre Novák Katalin közölte: a Kaáli és a Forgács intézetek mellett más hasonló központok kerültek csütörtökön a magyar állam tulajdonába.

A mesterséges megtermékenyítést és lombikbébi kezeléseket végző Kaáli Intézetet mintegy 30 éve alapította Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász professzor. Az igazgató a meddőség kapcsán úgy fogalmazott: népbetegség, amely “a biológiai halhatatlanságtól fosztja meg áldozatait”. Az orvosprofesszor emlékeztetett rá, hogy intézetük segítségével eddig mintegy 30 ezer gyermek jött a világra. Az intézet jelenleg már hét magyarországi telephellyel rendelkezik, amelyek csütörtökön állami tulajdonba kerültek – közölte. Várakozásai szerint a “jobb finanszírozás” következtében még több gyermek fog születni az intézet segítségével ahol továbbra is a gyermekre vágyó párok érdekeit tartják szem előtt.

Forgács Vince, a szintén meddőségkezelést végző Forgács Intézet igazgatója a többi között arról beszélt, hogy intézetük idén már 1500 ciklust kezelt társadalombiztosítási forrásból. Az igazgató azt mondta: az új rendszerben “sem a minőség, sem a színvonal, sem a hangulat” nem változik meg az intézetben – írja az MTI.

hirdetés