Már ötezren döntöttek a kiva mellett december 1-je óta

szja, kedvezmények, tállai, őstermelői, online, kata, személyi, kiva, 1, vállalkozói, nav, társadalombiztosítási Fotó: Pixabay

Ötezer cég jelentkezett be kivásként december 20-ig. Jövőre csökken az adó mértéke. Ezért még inkább megéri a kisvállalati adót (kiva) választani – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

A gyengülő európai gazdaságban a magyar gazdaság védelmének újabb fontos eleme lehet a kiva kulcsának egy százalékpontos, 13 százalékról 12 százalékra történő csökkentése – jelezte az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos intézkedése segíti a hazai kkv.-kat. Ezek közül az egyik legjelentősebb lépés a kiva mértékének csökkentése. Az intézkedés népszerű is. A kiva a leggyorsabban növekvő adófajta. Míg tavaly decemberben 29 ezer kivást tartott nyilván az adóhivatal, december 1-jén már 41 500-at – ismertette az adatokat az államtitkár.

hirdetés

Izer Norbert megjegyezte, hogy az adócsökkentéssel a jelenleg több mint 41 ezer magyar cég összességében 5 milliárd forinttal kevesebb adót fizet jövőre. Hozzátette, hogy ezt az összeget majd újra kell számolni. Már most látható, hogy jövőre újabb ötezer céggel bővül a kivások népes tábora. De a vállalkozásoknál hagyott összeg még tovább nőhet, ha az év hátralévő egy hetében még mások is bejelentkeznek a kisvállalati adó hatálya alá – közölte Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint 57 ezer cég összességében további 24 milliárd forintnyi adót takaríthatna meg a kivával. A tárca az adóhivatallal együtt még a választásban is segítette az érintetteket. December első hetében mind az 57 ezer cég kapott tájékoztatást arról, hogy mennyit spórolhat jövőre, ha áttér a kisvállalati adóra.

Az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági szereplők hajlandóak befizetni az egyszerűbb és alacsony adót – emelte ki az adóügyi államtitkár. Izer Norbert rögzítette: ezentúl is segítik majd könnyebb közteherviselési szabályokkal a hazai kis- és közepes vállalkozásokat. Az államtitkár elmondása szerint a kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyeknek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az egymilliárd forintot.

A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a kifizetett osztalék összege. Ezt csökkenti a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke 2020. január 1-jétől az adóalap 12 százaléka. Ennek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól – írja az MTI.