Nem lesz havas a szilveszter sem, szeles idő érkezik

melegebb, változékony, szél, meleg, hétvégére, szeles Fotó: Pixabay

Enyhe, napos, szeles idővel fog telni az év utolsó napja, és az újév sem hoz lehűlést.

hirdetés

Hétvégére erős lehűlés jön, a télies idő azonban nem tart sokáig, szilveszterre ismét jelentős enyhülés körvonalazódik. Északira forduló áramlással egyre hidegebb légtömegek érkeznek fölénk a következő napokban. A lehűlés a hétvégén csúcsosodik ki. Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet is csak fagypont körül alakul majd, a hajnalok pedig országszerte fagyosak lesznek.

hirdetés

A lehűlés fokozatosan hódít teret, napról napra pár fokkal visszaesik a hőmérséklet: karácsony másnapján 4-9, pénteken 3-7, szombaton 0, +5 fok közötti, vasárnap pedig fagypont körüli csúcshőmérsékletre készülhetünk. A hajnali órák is egyre többfelé fagyosak lesznek, vasárnapra virradóan már országszerte fagyni fog, nem egy helyen -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Számottevő csapadék a következő napokban nem várható, karácsony második napján helyenként alakulhatnak ki záporok, a hegyekben hózáporok. Pénteken leginkább északkeleten, keleten, szombaton helyenként fordulhat elő egy-egy hózápor, pénteken még záporeső is. Az északi-északnyugati szél a következő napokban is gyakran lesz élénk, a Dunántúlon erős, szombaton pedig nagy területen erős, elsősorban a Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell.

A lehűlés nem lesz hosszú életű, úgy tűnik szilveszterre és az új év első napjaira ismét megenyhül az idő. December 31-én gyenge hidegfronti hatás ugyan várható hazánk területén, ez azonban leginkább csak az erős, viharos északnyugati széllel fog megmutatkozni. Hajnalban fagypont körüli hőmérséklet, legfeljebb gyenge fagy várható, napközben gyengén felhős idő, sok napsütés ígérkezik. A legmelegebb órákban még néhol a 10 fokot is megközelítjük.

A legfrissebb modellfutások alapján szerdán, újév napján hasonlóan hűvös lehet a reggel, de komoly fagyokra ezen a napon sem kell számítani. Aki a szabadban ünnepelné a szilveszter estét, meleg, téli öltözetben nyugodtan megteheti. Reggel az északkeleti, keleti tájakon találkozhatunk pára-, és ködfoltokkal. Délután 3 és 10 fok között mozog majd a hőmérséklet. Legfeljebb kevés élénk lökéssel járhat a szél, napos idő lesz jellemző – írja az Időkép.

hirdetés