A szilveszteri tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tónál

öreg Fotó: Csonka Péter

A szilveszteri tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tavon található élőhelyén. A december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt látható a helyszínen – közölte szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel.

Tavaly az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60 százaléka maradt a tavon. Idén még több vízimadár maradt az élőhelyén. A növekedés annak köszönhető, hogy az 5 km-re lévő Ferencmajori-halastavakról is ide repültek azok a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Idén ugyancsak sok százzal nőtt a vadrécék létszáma is. Az MME köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását és az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúdgyülekező helye. Ám a madarak többsége a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán. Sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban. A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést az MME és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta. November 1. és február 28. között tiltják a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

hirdetés

Tata 2018-ban kapta meg a Ramsari Város Díjat. Ezzel egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek ebben a rangos nemzetközi elismerésben – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!