Hajnalban csatáznak a Körös-Maros Nemzeti Park magyar szürkemarha bikái

szürkemarha Fotó: Lengyel György

A fagyos, januári reggeleken mérik össze erejüket a szaporodási rangsorért küzdő magyar szürkemarha bikák a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepén. Különleges élményben lehet részük azoknak, akik az egyik ilyen reggelen elmennek a telep bekötőútja melletti kilátóhoz. Innen könnyen megfigyelhető a bikák közti rangsor felállítása.

A KMNPI magyar szürkemarha tenyészbika-állománya 21 példányból áll. Ezek között mind a kilenc magyar szürke génvonal képviselői megtalálhatók. A szaporodási időszak február 1-jén kezdődik. Ekkor döntik el a szakemberek, hogy melyik bika melyik hárembe kerül. A bikák azonban már most, január elején megkezdik az egymás közti csatákat. Napi szinten összemérik erejüket annak érdekében, hogy előrébb kerüljenek majd a szaporodási rangsorban.

hirdetés

A bikagulyát minden hajnalban kihajtják a közeli legelőre, ahol az állatok kedvükre mozoghatnak. Ilyenkor, januárban gyakran lehetünk tanúi a köztük folyó csatáknak. Lenyűgöző látvány, ahogyan a hajnali pusztában ezek a hatalmas testű szürkés, kormos nyakú, szilaj, izmos állatok összecsattogtatják szarvaikat, fújják a gőzt, „birkóznak” egymással.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park