Claire Williams: idén a fejlődés a cél, 2021 nagy változást hoz

Az idei Forma-1-es világbajnoki szezonban a fejlődés az elsődleges célja a Williams istállónak, melynek helyettes csapatvezetője, Claire Williams szerint a 2021-től életbe lépő szabálymódosítások nagy változásokat eredményeznek majd a sportágban.

A 43 éves szakember – aki jelenleg az egyetlen női csapatfőnök az F1-ben – az MTI-nek adott szerdai interjújában úgy fogalmazott, a konstruktőrök között korábban kilencszeres vb-győztes istállónak “két nehéz éve volt” tavaly és tavalyelőtt, de hisz abban, hogy a Forma-1-ben egy csapat sikerességét nem két gyengébb eredményeket hozó szezon határozza meg. “Az idén egyértelműen a fejlődés a célunk, tekintettel azokra a szabályváltoztatásokra is, amelyek majd 2021-től életbe lépnek. – jelentette ki Claire Williams, Sir Frank Williams lánya. – Az elmúlt 14 hónapban rengeteg változtatást hajtottunk végre a csapatunkban, de a nézők, a szurkolók minden alkalommal csak azt látják, amikor a versenyeken a 19. vagy a 20. helyen érünk célba.”

Kiemelte, hogy a háttérben hatalmas mennyiségű munkát végez el az istálló mind a 750 dolgozója, akik közül a mérnököktől a szakácsokig mindenkinek az a célja, hogy a csapat jövője fenntartható legyen, és minél előbb újra a közép-, majd az élmezőnyben küzdjenek a versenyzői.

hirdetés

A Forma-1 terjeszkedéséről, az új országok, helyszínek, régiók bevonásáról úgy vélekedett, a Williams ezzel teljes mértékben azonosulni tud, a csapat üzleti modellje illeszkedik ehhez, miközben vannak olyan F1-es istállók, amelyek más célkitűzések és stratégia mentén haladnak. Az autósport elitkategóriáját jelentő világbajnoki sorozatnak azonban Claire Williams szerint az a jövője, hogy minél több új területet hódítson meg világszerte.

A helyettes csapatvezető a Mercedesszel 2025-ig aláírt motorbeszállítói szerződésről azt mondta, az szinte csak formalitás volt, az együttműködéssel ugyanis ők az elmúlt években teljes mértékben elégedettek voltak.
“A Mercedes fantasztikus partner volt 2014 óta, és bebizonyította, hogy akkor a legjobb döntést hoztuk. Nagyszerű munkát végeztek, és soha nem hagytak magunkra” – dicsérte a stuttgarti gyártót Claire Williams, hozzátéve, hogy egy pillanatig sem volt kétségük a hosszabbításról.

A Forma-1 történetének egyik legsikeresebb istállóját vezető szakember szerint a sportág aranykora az 1990-es években volt, és nem csak azért, mert a Williams akkor volt a legsikeresebb. “Akkoriban a szabályok lehetővé tették, hogy nagyon magas szintű fejlesztések legyenek végrehajtva az F1-ben, technológiai szempontból az volt a legnagyszerűbb időszak, és végtére is ez a Forma-1 egyik feladata” – jelentette ki Williams.

A helyettes csapatvezető elárulta, számára a Forma-1 “egy csodálatos sport”, hozzátéve, hogy nem is mondhatna mást, miután ebben a közegben nőtt fel, és “csak a jót látom benne”. Claire Williams szerint a tökéletes F1-es versenyző “gyors, műszaki tekintetben felkészült, és csapatjátékos”, a Forma-1 történetéből pedig a pilóták között Nigel Mansell és Ayrton Senna az örök kedvence, édesapjára, a Williams alapítójára pedig “hősként tekint”.

MTI


Kövessen minket Facebookon!