A magyar kultúra napja – Már a hétvégén elkezdődnek a programok

kultúra Fotó: Kölcsey Ház Alapítvány

Kiállításokkal, koncertekkel, versmondó- és népdaléneklő-versennyel, valamint irodalmi és tudományos előadásokkal ünneplik a magyar kultúra napját Békés megyében.

hirdetés

A békési megyeszékhelyen egész hetes programsorozattal emlékeznek a magyar kultúra napjára. Január 18-án a Mondani-valók gyermekvers-antológiát mutatják be a Bárka irodalmi folyóirat és a Békéscsabai Jókai Színház szervezésében. Január 20-án, hétfőn a Békéstáji Művészeti Társaság kiállítása nyílik meg. Este a Csaba Big Band ad Az elmúlt 50 év – pop, rock, jazz címmel koncertet. Kedden a Csabai házak almanachja kötet szerzője, Dénes Attila tart előadást. Sor kerül Erdős Pál és Székely Árpád A Tiszák titkai I. – Egy család, amely két miniszterelnököt adott az országnak című kötetének bemutatójára.

Január 22-én a Munkácsy Mihály Múzeumban nyílik A magyar textilművészet radikális forradalmára: Balázs Irén címmel időszaki tárlat. Este pedig a város ünnepi gálaestjét rendezik meg a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol átadják a Békéscsaba kultúrájáért kitüntetéseket, valamint fellép a Sárik Péter Trió Bartók Béla műveinek jazzes feldolgozásával.

Csütörtökön a múzeumban régészeti előadás, a Csabagyöngye Kulturális Központban pedig az 50 éves Ifiház alkalmából közösségi gála lesz. Szombaton helyi amatőr költők mutatkoznak be a Lencsési Könyvtárban. Hétfőn pedig a Radnóti és Kosztolányi vonzásában című elődással zárul az ünnepi hét Békéscsabán.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepelik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát – írja az MTI.

hirdetés