Egy külön kis világot rendeztek be a relaxációs szobában

relaxációs Fotó: Körös Hírcentrum

Egy országos szinten is egyedülálló fejlesztést hajtottak végre a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ Ady Endre utcai Idősek Otthonában. Egy olyan relaxációs szobát alakítottak ki, amely a demens betegek ellátásában jelent nagy segítséget a jövőben.

Színes szőnyeg, falak, kivetítők, lámpák, amelyek összhatása megnyugvást hozhat egészséges és beteg embernek egyaránt. A relaxációs szoba szinte minden eleme változtatható: a képek a monitorokon, a lámpák színei. Jelenleg is azon dolgoznak a szakemberek, hogy az egyes ellátottaknak mely kombinációk lehetnek a leginkább testhezállóak. Mert ez a lényeg: személyre szabni a terápiát, hogy a demens beteg megnyugodhasson.

hirdetés

Bátori Zsuzsa, a központ igazgatója a szoba hivatalos átadásakor megosztotta, egyre több az idős Békéscsabán és a megyében is. Ezzel együtt egyre többen veszik igénybe a demens ellátást. A 2019-es év végén maradt forrása az intézménynek a szoba kialakítására, ami kiválóan használható a demencia kezelésében. A fény-hang együttes terápia hatékonyan működik az ellátásban. A középsúlyos és a súlyos demencia tünetei között szerepel a bolyongás, az agitáltság, a nyugtalanság, a feszültség, a szorongás. Ezen tünetek csökkentésében segíthet majd az itt megvalósított 15-20 perces terápia.

Négy relaxációs fotelt helyeztek el, tehát kiscsoportos foglalkozásokat indítanak majd el a betegek igényeinek megfelelően. Nem csak a demens betegek kezelésébe kapcsolják majd be a szobát, hanem a lakók közül, vagy akár a dolgozók közül is bárki használhatja majd.