Kenyérdrágulás: Kényszerűségből emelnek árat a pékek

kenyérdrágulás, kenyérgabona Fotó: Pixabay

A Magyar Pékszövetség részletesen megindokolta, miért elkerülhetetlen a néhány napja előre jelzett kenyérdrágulás. A bérek, a malmok árának emelkedése mind hozzájárul.

A szervezet szerint sütőipari termékek előállításhoz először is szakemberekre van szükség; a munkabérek emelkedése minden év elején a kötelező minimálbér-emelkedés hatására megnöveli az előállítási költséget. Ám a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése nemcsak folyamatos költségnövekedést eredményez a cégeknél, hanem erőteljes bérfelhajtó hatása a teljes munkaerő-állományra is kiterjed amiatt, hogy más ágazatok elszívják a dolgozókat, pótlásukat pedig csak magasabb fizetést ígérve lehet biztosítani.

hirdetés

Septe József, a szövetség elnök közölte, januárban a malmok jeleztek áremelést, ami önmagában is költségnövelő hatású, ráadásul közben az üzemi rezsi és az üzemanyagár is nőtt, nem beszélve a szállítási költségekről és egyes importalapanyagokról a forintgyengülés miatt. A magas kenyéráfa pedig mindezt tetézi. Hosszú távú és fenntartható megoldást az automatizálásban látnak a pékek, ennek forrásaihoz azonban félre kell tenni – ha van miből. De erre jelenleg nem látnak esélyt. A veszteségek elkerülésére, minimális haszonért szükséges tehát a kétszámjegyű áremelés – számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.