A jövőhéten folytatódik a békési lézerező ügye

lézerrel, repülő Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

A jövőhéten folytatódik annak a 44 éves büntetlen előéletű békési férfinek az ügye, aki 2019 márciusában lakóháza ablakából lézerfénnyel vakított el egy pilótát. A Gyulai Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat ellene.

hirdetés

2019. március 20-án az éjszakai órákban a Békéscsabai Repülőtér légterében végzett tanulórepülést egy oktatópilóta és repülőgépparancsnok irányítása mellett egy tanulópilóta. A légtérben ekkor két másik légi jármű is repülést végzett. A vádlott a repülőtér kifutópályájától kb. 7 kilométerre fekvő tanyájának egyik emeleti szobájában tartózkodott, amikor 22 óra 15 perc körüli időpontban észlelte a hozzá közeledő repülőgépeket.

hirdetés

A férfi a nyitott ablakon keresztül egy zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal legalább 3 alkalommal célzottan a tőle 5-6 km távolságra lévő, kb. 400 m magasságon repülő, a tanuló által vezetett repülőgép irányába világított. A lézeres irányzék által kibocsátott fény eltalálta a repülőgépet ténylegesen vezető tanulópilóta szemét, amelynek következtében szeme káprázni kezdett, éleslátása időlegesen megszűnt, még a repülőgép műszereit sem tudta leolvasni, így a repülőgépet nem tudta tovább irányítani, az oktatónak kellett átvenni a repülőgép vezetését.

A vádlott által használt lézeres irányzék zöld fénye szembe világítva 5-6 km távolságból is alkalmas volt látászavar, szemkáprázás okozására, 56 méteren belül szemkárosodást okoz. A vádlott cselekményével a légi közlekedés biztonságát, a pilóták életét veszélyeztette.

A Gyulai Járási Ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, kobozza el a lézerlámpát és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több mint 250.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békési Járásbíróság előtt folytatódik 2020. január 22-én.

Az esetről elsőként portálunk írt, a történtekről az RTL Híradó is beszámolt.

 

 

hirdetés