Felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését a sertés- és a gyümölcsárak

piacok, élelmiszerlánc-ellenőrzés Illusztráció: Pixabay

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A növényi termékek felvásárlási ára átlagosan 0,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év novemberében, ami 4,1 százalékponttal magasabb az októberi mínusz 3,5 százaléknál. A burgonya 3,4 százalékkal olcsóbb maradt az egy évvel korábbinál, míg októberben csak 0,4 százalékkal esett az ára. A legtöbb növényi terméknél emelkedett az árindex.

hirdetés

A gabonafélék átlagos árszintje 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év novemberében az októberi 8,1 százalékos árcsökkenés után. A búza ára 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az októberi 10,2 százalékkal szemben, a kukorica éves árindexe ugyanakkor az októberi 6,3 százalék után 7,0 százalékos csökkenést jelez, a rozs felvásárlási ára 5,4 százalékkal alacsonyabb, míg az előző hónapban 10,9 százalékkal volt olcsóbb éves összehasonlításban.

A gyümölcsök éves drágulása az októberi 14,6 százalékosról 36,0 százalékosra ugrott, amit a csemege szőlő 35,5 százalékos árzuhanása tompított, míg a szőlőfélék nélkül számolt gyümölcsárak 58,3 százalékkal voltak magasabbak, mert az alma ára, például, 69,6 százalékkal megugrott.

A zöldségfélék átlagos árszintje, hajszállal, 0,1 százalékkal még elmaradt az előző novemberitől az októberi 2,9 százalékos visszaesését követően. A karfiol azonban 13,3, a paradicsom 11,2 százalékkal, a sárgarépa 8,1 százalékkal drágult, a vöröshagyma 17,1, az uborka viszont 6,3 százalékkal olcsóbb lett egy év alatt.

A vágósertések árának 42,8 százalékos emelkedése miatt az élőállatok felvásárlási ára átlagosan 18,5 százalékkal volt magasabb a 2018 novemberinél az októberi 37,8 százalékos drágulás után.

A vágómarha két hónap emelkedés után ismét elmaradt 2,3 százalékkal az egy évvel korábbi árától, a juhok viszont 10,8 százalékkal drágultak éves összehasonlításban, míg októberben 2,9 százalékos volt az áremelkedés.

A tej felvásárlási árának emelkedése az októberi 7,2 százalékosról 4,8 százalékosra szelídült, a tojás pedig 0,9 százalékkal még olcsóbb, mint egy éve volt, de októberben még 3,5 százalékkal adtak érte kevesebbet.

MTI