Szerda óta 198 középfeszültségen keletkezett üzemzavar

katasztrófavédelmi Fotó: Nemzeti Közművek / Facebook

Már több mint húszezer háztartásban állították vissza a villamosenergia-szolgáltatást – írja Facebook oldalán az NKM Áramhálózati Kft.

Azonban egész hétvégén kitart a ködös, párás, zúzmarás időjárás az ország területén és különösen Békés megyében és Bács-Kiskun megyében Kecskemét, illetve Kiskunfélegyháza környékén több helyszínen okoz újabb vezetékszakadást a hálózatra fagyott jég.

„A közép- és nagyfeszültségű hálózaton is előfordulnak rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradást okozó hibák, de kollégáink napok óta megerősített létszámmal dolgoznak ezek elhárításán. A szerelők munkáját nehezíti, hogy a vezetékre fagyott dér és zúzmara egyfajta jégpalástot képez és napközben sem olvad el, így a jégréteg vastagodásával fokozódik a vezetékszakadás kockázata.

Szerda óta 198 középfeszültségen keletkezett üzemzavar elhárításán kellett dolgozni munkatársainknak. Napok óta folyamatos, 24 órás folyamatos munkavégzés mellett 20 oszlopot, 10.000 méter vezetéket és 200 kötőelemet cseréltek ki.

Az áramszolgáltatásból kiesett ügyfelek száma 5-8000 ezer között mozgott naponta. Ma a déli órákban 1800 alatt van az érintett ügyfelek száma. Az üzemzavar főként a településeken kívül, a külterületeken élőknél okozott áramkimaradást. Jelenleg is több tucat szerelőcsapat dolgozik kosaras- és darus gépjárművekkel és a gallyazó csapatok is segítik a helyreállítást.

A telefonos ügyfélszolgálat is megerősített létszámmal dolgozik, csak szombaton több mint 2000 hívást fogadtak.
Az időjárás előrejelzés szerint vasárnap enyhébb idő lesz, így a további jegesedés is csökkenhet.

Az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai mindent megtesznek, hogy a téli időjárás okozta üzemzavarokat a lehető legrövidebb időn belül elhárítsák és minden ügyfélnél folyamatos legyen a villamosenergia-szolgáltatás” – írják.

Kapcsolódó tartalom: