A kultúra, a magyar kultúra témájában tartott előadást Nagy-Laczkó Balázs régész

Kultúra Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében tartott előadást 2020. január 23-án 10.00 órától a Munkácsy Mihály Múzeum régésze, Nagy-Laczkó Balázs „Közösség és régészet Békés megyében” címmel.

hirdetés

A szakember előadását a kultúra, a magyar kultúra fogalma értelmezéseinek rövid bemutatásával kezdte Kölcsey személyén, szülőhelyén és a Himnuszon keresztül. Majd rátért a kultúra régészeti és néprajzi meghatározásaira az eredeti antik és latin fogalomból kiindulva.

hirdetés

Az előadásból kiderült, hogy a kultúra fogalma a klasszikus társadalmakban szorosan kapcsolódott magához a földműveléshez. A művelt táj, a kultúrtáj adta a görögök és rómaiak számára az ismert világ, a saját kultúrájuk lokális kereteit. A kultúra eszméjéhez is szorosan hozzátartozott ez a fajta „megműveltség”. Szemben a barbár tájak műveletlen, erdők borította és idegen földterületeivel. A kultúra térbeliségéhez és eszmeiségéhez szorosan hozzátartozik, hogy a kulturális értékek közösek, nem egyéniek. Ahogyan a földművelés is egy alapvetően csoportos, közösségi tevékenység volt a múltban is. Erre felhozott történeti és régészeti példákon keresztül érkezett el a közösség és régészet kapcsolatához.

Az előadás második felében az utóbbi évek ásatásain keresztül mutatta be az előadó, hogy nemcsak egykor a megyénkben élt közösségek kerülnek a felszínre, de maga a feltárás folyamata is egy közösségi tevékenység, melyben fontos szerepet játszanak a lelőhelyek környezetében élők, a múzeum szakemberei, a külsős munkatársak is, és a majdan az ásatások eredményeit befogadó helyi és tudományos közösség is.

Az előadás a múzeum jövőbe mutató, jelenleg is zajló régészeti programjainak bemutatásával, a közösségi régészet címszó alatt megvalósuló civil együttműködések bemutatásával, a legújabb fejlesztések, kiállítási és ismeretterjesztő lehetőségek ismertetésével zárult – számolt be honlapján az intézmény.

hirdetés