Hatályba lépett a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Fotó: Katasztrófavédelem

Január 23-án hatályba lépett a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A változtatásra több mint öt év után került sor. A napokban módosult, a tűzvédelmet hazánkban szabályzó Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2014 decemberében született meg.

A BM rendelet 2015-ben lépett hatályba. Annak alapvető újdonságát az adta, hogy szétváltak a kötelező, az elvárt biztonsági szintet megállapító követelmények, valamint a követelményeket kielégítő, választható (önként alkalmazható) megoldások és módszerek. A jogszabályból kiemelt műszaki megoldások és módszerek a 2015-ben ugyancsak újdonságot jelentő tűzvédelmi műszaki irányelvekbe (TvMI) kerültek át.

hirdetés

A szabálygyűjtemény módosítását az öt év alatt összegyűlt tapasztalatok és azok feldolgozása alapozta meg. Annak vizsgálatában, hogy az egyes szabályok mennyire váltak be a gyakorlati alkalmazás során, a katasztrófavédelem hatósági állományán kívül számos szakmai szervezet is aktívan vett részt. Javaslatokkal, visszajelzésekkel, valamint a normaszöveg kidolgozásával. Ebből következően a módosítás eredményeként megszületett Országos Tűzvédelmi Szabályzat széleskörű szakmai konszenzuson alapul. A jogszabálytervezet véglegesítésével egyidejűleg megkezdődött a tűzvédelmi műszaki irányelvek felülvizsgálata, bővítése is. A tizenkét meglévő irányelv módosult, ezek mellett pedig két vadonatúj – a robbanás elleni védelemről, valamint a kockázati osztályba sorolásról – irányelv is elkészült. Ezzel segítve a tervezők tevékenységét.

Az OTSZ módosításával tovább nőtt a beruházói, tervezői szabadság, a mérnöki módszerek alkalmazásának lehetősége. Még nagyobb hangsúlyt kapott a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások támogatása. A tűzbiztonság további erősítése mellett kialakultak a feltételei annak, hogy még rugalmasabb szabályok mentén, költséghatékonyabban lehessen az épületeket megtervezni – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem.


Kövessen minket Facebookon!