Pszichés tényezők állhatnak a gyermekkori elhízás hátterében

elhízás, novák, 5-11 éves Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Hazánkban magas a túlsúlyos és az elhízott gyermekek aránya. Kutatások igazolják, hogy a gyermekkori elhízás szoros kapcsolatban van a felnőttkori túlsúllyal és az annak következtében kialakuló betegségekkel. Az elhízás kialakulásának biológiai, szociális, valamint pszichológiai összetevője is van. Debulay-Nagy Melinda pszichológus igyekezett feltárni ezeket.

Milyen szerepe van a szülőknek a gyermekkori elhízásban?

Meghatározó szerepük van, hisz az étellel való jutalmazás, a szeretet kifejezése az etetésen keresztül, vagy akár a konfliktusok evéssel történő megszüntetése, mind olyan minta, amelyet a gyermek a szüleitől lát, tanul meg. Ez a folyamat már csecsemőkorban elkezdődhet. A kisbabák sírással jelzik szükségleteiket, fejezik ki érzelmeiket. Amennyiben a szülők minden ilyen nyafogásra etetéssel reagálnak, akkor a babák nem tanulják meg megkülönböztetni igényeiket és érzelmeiket. Különbség van fáradtság, félelem, harag között, amelyre mind sírással reagál a pici. Ha minden egyes ilyen alkalommal megetetik őt, akkor ezekhez az érzelmeihez is az éhségérzet fog kötődni, így később mikor fáradt, fél, vagy haragra gerjed, éhségérzetet érez és evéssel próbálja kezelni a szituációt.

hirdetés
Milyen megoldást javasol a pszichológus az étellel való vigasztalás helyett?

Fontos, hogy otthon milyen konfliktuskezelési mintát tapasztal a gyermek. Amennyiben az anya vagy az apa számára az étkezés jelenti a problémák előli menekülést, úgy a gyermek is ezt a viselkedési módot fogja követni. A szülők feladata, hogy megtanítsák gyermekeiknek a konfliktusok konstruktív megoldását.

Mit gondol az étellel történő jutalmazásról?

Gyakori a családokban, hogy a szülők, nagyszülők az evésen, etetésen keresztül fejezik ki szeretetüket. Ennek hátterében az áll, hogy nem érzik magukat elég kompetensnek szülői szerepükben, esetleg úgy gondolják, hogy nem elég védelmezők, nem tudnak érzelmileg biztonságos hátteret biztosítani gyermeküknek. Az evéssel, etetéssel próbálják kárpótolni emiatt, az ételen keresztül igyekeznek szeretetüket kifejezni, a biztonságot megteremteni. Az így felnövő gyerekek felnőttként nem tudnak nemet mondani az ételre, mert félnek attól, hogy annak visszautasításával megbántják a másikat. De nem csak a szeretetet, hanem éppúgy az elismerést is köthetjük az evéshez, ha jutalomként alkalmazzuk.

Milyen lelki következményei vannak az elhízásnak?

A gyermekkori elhízásnak nem csak testi, hanem mentális, szociális következményei is vannak. Már a 6-10 éves gyerekek is negatív tulajdonságokat társítanak az elhízáshoz: lusta, buta, tunya és hasonlók. Kiközösítik az elhízott gyerekeket, akik ezért nem a saját, hanem a náluk fiatalabb korosztályban találnak barátokat. Valamint elindul egy ördögi kör is, mivel a hasonló korúakkal nincs társasági kapcsolatuk, az evés fogja pótolni a közösséget. Kamaszkorban negatív énkép és önértékelési problémák léphetnek fel a túlsúlyos gyerekeknél.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ