Alföldvíz: 1,7 milliárd lehet az idei hiány, stratégiai megoldás kell

alföldvíz Fotó: Körös Hírcentrum

Az idei évre prognosztizált 1,7 milliárd forintos hiány kezelését önerőből nem tudja megoldani az Alföldvíz Zrt. A tulajdonos önkormányzatok elutasították a kért tőkeemelést, ezért a cég a teljes víziközmű-ágazatra kiterjedő stratégiai megoldást vár – válaszolt a társaság pénteken az MTI megkeresésére.

Hangsúlyozták azt is, hogy a tulajdonosi tőkeemelés elmaradása ellenére a munkabéreket, a beszállítókat, a számlákat és az adókat is ki tudja fizetni a cég. Ismeretették, az Alföldvíz Zrt. köztulajdonban álló, közfeladatot ellátó szolgáltató, mely gazdasági helyzetéről köteles tájékoztatni a tulajdonosait. Így járt el, amikor tőkeemelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatok felé. Az önkormányzatok elutasító válasza azt jelenti, hogy a hiány kezeléséhez “külső beavatkozás szükséges, ami lehet jogszabályi változás vagy a teljes hazai víziközmű-ágazatra kiterjedt stratégiai megoldás bevezetése” – írták.

hirdetés

Hangsúlyozzák: az ivóvízellátás biztonsága és minősége nincs veszélyben. A társaság valamennyi feladatát el tudja látni. “A szolgáltatás folyamatosságát nem veszélyezteti a megoldás megszületéséig tartó időszak sem.” Az Alföldvíz Zrt. az önkormányzatoknak múlt december közepén eljuttatott levelében azt írta, a béremelések és az áram árának növekedése miatt 1,186 milliárd forinttal 1,713 milliárd forintra nőhet a veszteség 2020-ra. Ezért tőkeemelést kértek.

Az Alföldvíz Zrt.-nek 130 önkormányzat a részvényese. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik. Az állami tulajdonrész 28 százalékos. A héten a kérést több önkormányzat (Békéscsaba, Orosháza, Békés) határozatban elutasította. 2017 nyarán úgy tűnt, a társaság többségi állami tulajdonba kerül. Ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát – számolt be az MTI.