Kálmán Tibor: Stabil, teljesíthető Békés 2020-as költségvetése

kálmán Fotó: Körös Hírcentrum

Január 30-án tartotta az idei év első soros ülését Békés képviselő-testülete. Az ülés után Kálmán Tibor polgármester és Polgár Zoltán alpolgármester számoltak be a legfontosabb döntésekről.

Kálmán Tibor a legfontosabb napirendi pontként Békés Város Önkormányzata 2020. évi költségvetésének elfogadását jelölte meg. Mind a fejlesztési, mind a működési kiadásokat tekintve egy stabil, teljesíthető költségvetést fogadtak el. Mindösszesen 4.901.280.447 forinttal gazdálkodhat a testület. Jelenleg 19 futó uniós pályázata van a településnek, ezek összköltsége megközelíti a másfél milliárd forintot. Az intézmények költségvetése is meghatározza Békés költségvetését, igyekeztek nem kiszolgáltatott helyzetbe hozni egyik intézményt sem – tette hozzá a városvezető. Bíznak abban, hogy az energetikai korszerűsítések, a napelemek várhatóan 20 százalékkal csökkentik a rezsire fordított kiadásokat.

hirdetés

Lakossági adóemelést nem terveznek. Az idei évtől bevezették a kutatás-fejlesztési adókedvezményt, ami Kálmán Tibor szerint több vállalkozásnak ad majd lehetőséget az adója csökkentésére. Szociális területen is több kedvezményt terveztek. Az iskolabuszbérlet-támogatás vagy a középiskolai ösztöndíj-támogatás, a tanévkezdési támogatás, az idősek rekreációjának támogatása összesen több tízmillió forintot tesz ki.

A nemzetiségi önkormányzatok 2019. évi működéséről is hallhatott egy tájékoztatót a testület. Kálmán Tibor úgy fogalmazott, hogy hálásak a nemzetiségi önkormányzatok munkájáért. Sokat tesznek a városért, remélik, hogy ez a fajta minőségi együttműködés a jövőben is folytatódik majd.

hirdetés

Nagyon jó évet zárt a Dánfoki Üdülőközpont. Mindezt annak ellenére, hogy több beruházás is zajlott a tábor területén, ami megnehezítette a kikapcsolódást. Ezek a fejlesztések idén véget érnek. Így a dánfoki tábor egy olyan év elé néz, ami minden bizonnyal sok örömöt fog hozni a kilátogatóknak és a lakosságnak is.

A református egyház építene egy óvodát Békésen, ehhez szükség volt a településrendezési eszközök módosítására. A polgármester reméli, hogy minél hamarabb felépülhet az intézmény, ezzel is színesítve, emelve az óvodai szolgáltatás színvonalát.

Polgár Zoltán kifejtette, több rendezvényről is szó esett az ülés végén. Többek között döntöttek egy Trianoni Emlékbizottság felállításáról is. A bizottságot Vámos Zoltán alpolgármester, Deákné Domonkos Julianna kulturális tanácsnok, Mucsi András és Polgár Zoltán alpolgármester mellett történészek, kulturális szakemberek alkotják. 2020-at trianoni emlékévnek nyilvánították Békésen. Előadássorozattal készülnek, június 4-ére egy egész napos megemlékezést terveznek, év végére pedig egy könyvet is szeretnének megjelentetni a témában.

A kulturális rendezvények átalakítására, szervezésére is létrejött egy munkacsoport. Már több megbeszélésen túl vannak, megvizsgálták az eddigi időpontokat. A nagyrendezvények tartalmát és a naptárban való elhelyezkedésüket is átgondolják. Ezzel kapcsolatban februárban a lakosságot is megkérdezik egy kérdőív formájában.

Folytatódik az Ültess fát akció is. Minden békési családba született gyermek után az önkormányzat szeretne egy fát ültetni. Ez a rendelet hamarosan elkészül. Ha mindenről döntöttek, akkor a tervek szerint márciusra készülhet el a rendelet.

 

A sajtótájékoztatót itt meghallgathatják: