Nagy-Britanniában is megjelent a betegség

legszükségesebb, cseh, Belgiumban, olasz, Romániában, vírus, koronavírus, Kína, felsőoktatás Fotó: Pixabay

Nagy-Britanniában is megjelent az új koronavírus okozta betegség. A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában.

A tárca tájékoztatása szerint a két beteg ugyanannak a családnak a tagja. A közlemény, amelyet az angliai tiszti főorvos, Chris Whitty nevében adott ki a minisztérium, nem tér ki arra, hogy brit állampolgárokról van-e szó, és arra sem, hogy jártak-e a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományban. Nem említi a kommüniké, hogy a két beteg Anglián belül hol tartózkodik.

hirdetés

Chris Whitty, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, a múlt héten az addigi “nagyon alacsony” fokozatról “alacsony” – vagyis eggyel magasabb – szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter az intézkedés után, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: ez azt jelenti, hogy megnőtt a valószínűsége az új koronavírus okozta betegség megjelenésének az Egyesült Királyságban.

Whitty professzor pénteki közleménye szerint az Angliában azonosított két beteget a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) részesíti szakorvosi ellátásban, és a brit hatóságok kipróbált járványmegelőző eljárásokat foganatosítottak a vírus további terjedésének megakadályozására. Az angliai tiszti főorvos szerint az NHS rendkívül jól felkészült a járványos betegségek kezelésére, és máris megkezdődött annak felderítése, hogy a két beteg érintkezett-e másokkal fertőződésük után.

A brit külügyminisztérium a héten eltanácsolta a kínai utazásoktól a brit állampolgárokat az új koronavírus okozta járvány miatt. A tárca Kínára vonatkozó módosított hivatalos utazási tanácsadásában azt kéri, hogy a britek egyáltalán ne keressék fel Hupej tartományt, ahonnan a járvány terjedni kezdett. A minisztérium javasolja egyben, hogy azok a britek, akik már ebben az országrészben tartózkodnak, távozzanak onnan, ha erre van módjuk.

A felhívás arra is inti a briteket, hogy Kína többi országrészébe se utazzanak, ha ez nem feltétlenül szükséges.
Pénteken elindult Vuhanból, a járvány központi gócának tartott Hupej tartománybeli nagyvárosból Nagy-Britannia felé egy repülőgép, fedélzetén 83 brit és 27 külföldi állampolgárral. A brit kormány által bérelt gép Brize Norton katonai repülőterén, a brit királyi légierő (RAF) Londonhoz közeli támaszpontján száll le.

A brit állampolgárokat érkezésük után két hétre egy északnyugat-angliai kórház e célra kialakított karanténjába szállítják. A repülőgép a külföldi utasokkal ezután Spanyolországba repül tovább. A British Airways légitársaság a héten leállította összes kínai járatát.

Kertész Róbert/MTI

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!