Koronavírus – A magyar felsőoktatás felkészült

legszükségesebb, cseh, Belgiumban, olasz, Romániában, vírus, koronavírus, Kína, felsőoktatás Fotó: Pixabay

A felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap.

Schanda Tamás elmondta, hogy az egyetemek a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják polgáraikat a fertőzés jellemző tüneteiről. Valamint kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a félelmek ugyan nem alaptalanok, ám pánikra nincs ok. Magyarországon ugyanis még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak. És felkészültek a védekezésre – hangsúlyozta. Ennek keretében a felsőoktatásért felelős innovációs tárca folyamatos egyeztetést folytat az egyetemekkel. Különösen a klinikákat is működtető orvosképző intézményekkel.

hirdetés

Azok a hallgatók, akik a kérdőívek alapján kockázatot jelentenek, a lappangási idő tartamára, vagyis 14 napra felmentést kapnak az óralátogatás alól. Ám erre ez idáig nem volt szükség – mondta Schanda Tamás. Hozzátéve, hogy a felsőoktatási intézmények kapcsolatot tartanak a szakhatóságokkal.

hirdetés

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a koronavírus mellett egy másik, a “pánikkeltési járvány” is megjelent a világban. Utóbbit erősíti, hogy az év ezen szakaszában amúgy is gyakoriak a koronavírussal megegyező tüneteket produkáló megfázásos fertőzések – tette hozzá az államtitkár. Az egyetemi hálózat hatékonyságának jellemzésére említette, hogy a Vuhanból hazaérkező házaspár egyik tagja megfázásos tüneteket mutatott. Ám a Közép-Európában egyedülálló pécsi egyetemi víruslaborban 3 órán belül megállapították, hogy nincs koronavírus-fertőzés.

Arról is beszámolt: a tisztifőorvossal folytatott megbeszélése során felmerült, hogy amennyiben szükséges, a határállomásokon egyetemi hallgatók is segíthetnek a fertőzöttek kiszűrésében, kézi hőméréssel. Bódis József végül hangsúlyozta, hogy a rövid távú teendők mellett hosszú távú feladat egy vakcina kifejlesztése. Ehhez minden erőforrás rendelkezésre áll a magyar felsőoktatásban – mondta az államtitkár. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy 2772 kínai hallgató tanul a magyar felsőoktatási intézményekben – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!