Augusztustól végleg eltűnnek a BlackBerry okostelefonok

blackberry, mobil, tech Fotó: Pixabay

A kínai TCL Communication augusztus végén a licenc lejártával végleg beszünteti a BlackBerry okostelefonok gyártását – jelentette be kedden twitter üzenetben a BlackBerry Mobile.

A TCL 2016 óta gyártja a Blackberry márkájú okostelefonokat. A még használatban lévő készülékek ügyfélszolgálati feladatait 2022 augusztus végéig látja el a cég. Az okostelefon készülékkategóriát valójában a kanadai BlackBerry alapozta meg alfanumerikus billentyűzetű mobiltelefonjaival.

A saját operációs rendszerrel rendelkező BlackBerry azonban behozhatatlanul lekéste a piac átállását az érintőképernyős készülékekre, amit az iPhone, illetve az Android operációs rendszeren futó okostelefonok megjelenése vezetett be.

A márkát már nem tudta megmenteni az sem, hogy a BlackBerry végül feladta saját operációs rendszerét, a készülékek gyártását pedig licenc keretében átadta a kínai TCL vállalatnak. Az Android operációs rendszeren futó BlackBerry készülékek elenyésző részesedést szereztek maguknak az okostelefon piacon. Az okostelefon-üzletág feladását követően a kanadai BlackBerry vállalati szoftverek fejlesztésére összpontosította profilját.

MTI

 


Kövessen minket Facebookon!