Bionikus szívet fejlesztettek ki a mesterséges szívbillentyűk tesztelésére

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

Bionikus szívet fejlesztettek ki kardiológiai eszközök, többek között mesterséges szívbillentyűk tesztelésére a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

hirdetés

A Science Robotics tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányukban beszámoltak a “robotszívről”, amely az élő szív verését utánozza. Az úgynevezett biorobotikus hibrid szerkezet a MIT mérnökei szerint lehetővé teszi a mesterséges billentyűk és más kardiológiai eszközök – szívritmusszabályzók, defibrillátorok – tesztelését anélkül, hogy állatkísérleteket kellene végezni. A kutatócsoport úgy véli, a bionikus szívet emberi műszív kifejlesztéséhez is fel lehet használni a jövőben.

hirdetés

A bionikus szívhez kialakítottak egy robotikus izomszövetet, amely a szív belső izomfalát modellezi. Beburkolták vele egy sertés szívének belsejét, a szöveteket az általuk tervezett TissueSil nevű szilikonos szövetragasztóval illesztették egymáshoz. A robotikus izomszövet képes volt a szív természetes izomrostjait utánozva összepréselni a szívbelsőt, hasonlóan ahhoz, ahogy a természetes szívizom pumpálja a vért.

A robotikus szívizmot buborékfóliához hasonlították, amelynek buborékait kívülről felfújták, ezzel idézték elő az összehúzódást. A kutatók irányítani tudták a bionikus szív működését, szabályozták az összehúzódások számát, a szív összehúzódási képességét és a szívverésenként pumpált vér mennyiségét, amivel kardiológiai betegségeket is modellezhetnek. Az új eszközzel a kutatók gyorsabban elvégezhetik a mesterséges szívbillentyűk “finomhangolását”. Lényegesen csökkentve ezzel a kardiológiai eszközök kialakításának költségeit – írja az MTI.

hirdetés