Egyre többen buknak a tachográf manipulálásával

kamionsofőrök, közúti, kamionstop, pihenőidők, vezetési Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Rövid időn belül két olyan teherautó-sofőrt is tetten értek a NAV munkatársai Gyula közelében, akik a tachográf készüléket kijátszva próbálták pihenés nélkül elérni úti céljukat.

A pénzügyőrök szúrópróbaszerűen ellenőriztek két kamiont Gyulánál. A fuvarokmányok ellenőrzése után a NAV munkatársai mindkét esetben tüzetesen átvizsgálták a teherautókat is. Azt vették észre, hogy a sofőrök az ellenőrzéskor is manipulálják a tachográfokat egy mágnessel. A mágnesek használata a kinyomatok alapján is könnyen megállapítható volt, mert a menetíró készülékek az ellenőrzés pillanatában és azt megelőzően is pihenőidőt regisztráltak.

hirdetés

Egy megfelelően elhelyezett mágnes alkalmas lehet arra, hogy a tachográf eszközt úgy manipulálja, hogy az kevesebb vezetési időt, illetve több pihenőidőt regisztráljon. A jogszabály szerint tilos az adatrögzítő lap, a menetíró készülék vagy a járművezetői kártya manipulálása. Azok rögzített, tárolt adatainak, illetve a menetíró készülék kinyomtatott adatainak meghamisítása, eltitkolása, kitörlése vagy megsemmisítése.

A pénzügyőrök mind a két esetben eltávolíttatták és lefoglalták a mágneseket. Valamint több mint egymillió forint bírságot is kiszabtak – tájékoztatott Jegyinák Attila, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!