„Gyógyító” matraccal csapták be Békéscsabán az idős betegeket – vádemelésre került sor

veszélyes, Közokirat, Autót, Gyulán, bántalmazták, kaszaperi, Jogosítvány, őzet, Békés, Garázdaság, ittas vezető, pénztárcáját, Határsértőket, közlekedési, Nagykamaráson, rendőrök, Játékkonzolokat, vésztőn, gyermekpornográfia, előállítás, Szarvason, nagykátai, hétvégi, kábelt, Jármű, engedély, Bódult, balesetnél, Garázdaság, Körösladányban, Letartóztatásban, Berúgta, fellökött, Lopás, Kétegyháza, késelt, Betörte, Testi sértés, Dobozon, kerékpáros, ittas, román, család, szombat, Ittasan, Szarvas, Békéscsaba, Mezőberényben, Füzesgyarmat, bántalmazott, mezőkovácsházi, lopott, Elek, rendszám, Gyomaendrőd, Közokirat, ütközött, Mezőhegyesen, távoltartó, kábítószert, mezőgyáni, interneten, jövedéki, fizetés, Mezőberényben, Építőanyagot, zebra, Csanádapácán, Körösladányban, német, Tehervonaton, Okányban, bántalmazott, sértett, Pusztaföldváron, Kaszaperen, kondoroson, kerékpárt, emberölés, határsértő, bűnbanda, vonaton, Nagybánhegyes, lakatlan, végegyházi, parkoló, segédmotor, rendszámot, lengyel, Csárdaszálláson, mentősnek, pénzt, szeghalmi, mezőkovácsházán, Sínek, Battonyán, kevermesen, kevermes, testi sértés, közokirat, Pusztaföldvár, rablás, pénztárcát, sorompó, Végegyházán, pszichoaktív, baleset, férfi, Füzesgyarmaton, határsértőt, biciklis, Nagyszénáson, gyermekeit, Gádoroson, győrújbaráti, Dombiratoson, kábítószer, Kevermesen, Medgyesegyházán, garázdaság, dévaványán, békésen, ukrán, orosházán, Lovaskocsit, Szarvason, elfogás, robbanómotoros, távoltartás, Közokirat, Közlekedés, Testi sértés, mozgáskorlátozott, Megütött, lopás, közokirat, Medgyesegyházán, savval, prostitúció, sarkadi, lopott, francia, rendőrök, gyomaendrődön, Újkígyóson, Csalás, békési, Csorváson, eltűnt, koronavírus, kábítószer, békéscsabai, orosházi, Dobozon, megütötte, rendőrség, gázolajat, békés, hangszertokot, lopott, otthonukban, kevermesen, Őrizetbe, nagyszénáson, Garázdaság, Kétegyházán, Vésztőn, idős, garázdaság, szeghalmon, idős, alkalmi, Muronyban, körözés, önkormányzati, sarkadon, láncra, kétegyházi, szarvason, gyalogost, lányt, magyarbánhegyesen, kerekegyházi, szabálysértés, tótkomlóson, Lopás, rendszámát, jogosítvány, Szeghalmon, ittas, tetris, Gyulán, elfogás, elhajtott, rendőrei, csalás, bélmegyeren, lőkösháza, újkígyóson, azonosító, police, bűnügy, rendőrség, őrizetbe, fehér, békéscsabán, közlekedési, tótkomlóson Fotó: Pixabay

Négy Csongrád megyei – egy 32 éves jánoshalmi, egy 31 éves sándorfalvi, egy 40 éves csólyospálosi és egy 37 éves algyői – férfi az idős, beteg emberek hiszékenységét kihasználva több százezer forintot csalt ki tőlük. A Békéscsabai Járási Ügyészség 10 rendbeli kisebb kárt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat ellenük.

hirdetés

A négy férfi a vádiratban írt bűncselekmények elkövetésében előre megállapodott, és azokat szervezetten, rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követték el. A 31 éves sándorfalvi és a 40 éves csólyospálosi férfi 2016. augusztus 30-án egy „közérzetjavító” egyesületet alapítottak. Ennek jogi képviselője szeptember 30-án be is nyújtotta a bírósághoz az egyesület nyilvántartásba vétele iránti kérelmet. Közben egyikőjük Békéscsabán, a Mednyánszky utca 17. szám alatt kibérelt egy helyiséget az egyesület számára, egy másik elkövető pedig egy üzlethelyiséget bérelt ki a Békéscsaba, Luther u. 5. szám alatt és ott gyógynövény szaküzletet nyitott; az üzlet árukészlete nagyon szegényes volt, többnyire csupán egy lézerterápiás készüléket és egy pulzáló matracot lehetett kapni.

hirdetés

A négy férfi 2016. szeptember 20-a és 2016. november 25-e közötti időszakban a még nyilvántartásba nem vett egyesület nevében úgynevezett egészségügyi felméréseket szerveztek a Békéscsaba, Mednyánszky u. 17. szám alatt. A túlnyomórészt idős, ezért a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korukból fakadóan csak korlátozottan képes sértetteket telefonon hívták meg a felmérésekre. Azt a tájékoztatást adva nekik, hogy az egyesület szervezésében történő ingyenes egészségügyi felmérésen vehetnek részt, amelyek főként a szív- és érrendszeri megbetegedésekre irányulnak.

Az egészségügyi állapotfelmérésekre úgy került sor, hogy a Békéscsaba, Mednyánszky u. 17. szám alatt – a telefonon előre egyeztetett időpontokban – a szervezők fehér köpenyben fogadták a meghívottakat, azt a látszatot keltve, mintha egészségügyi dolgozók lennének, holott egyiküknek sincs egészségügyi képzettsége vagy képesítése. A vizsgálat során a sértettek mellkasára helyeztek egy internetről rendelhető szív-stresszmérő készüléket, illetve az ujjukra egy véroxigén mérőt tettek. A vizsgálat eredményét a szervezők minden esetben úgy magyarázták, hogy az rendkívül rossz lett, ezért a sértettek állapotának a javítására a gyógynövény szaküzletben kapható lézeres karórát, esetleg azon túl egy pulzáló matracot is ajánlottak. A lézeres készüléket ott a helyszínen bemutatták nekik, kipróbálás céljából felrakva az órát a kezükre kb. 15 percre.

Ezt követően ismét elvégezték a sértettek vizsgálatát, majd közölték velük, hogy már sokkal jobbak az eredményeik. Végül kaptak egy kedvezményre jogosító kupont, amelyet a Luther u. 5. szám alatt működő gyógynövény szaküzletben lehetett beváltani. A szervezők egyúttal át is kísérték a sértetteket az üzletbe, ahol a lézeres karórát 500.000.-Ft-ért, a pulzáló matracot pedig 400.000.-Ft-ért kínálták azzal, hogy a kuponnal az óráért „csupán” 250.000.-Ft-ot, míg a matracért 200.000.-Ft-ot kell fizetniük. Ténylegesen a karóra kiskereskedelmi ára 50.000.-Ft, míg a pulzáló matrac ára 170.000.-Ft volt. A terheltek cselekményükkel 10 sértett részére összesen közel 3.500.000.-Ft kárt okoztak, amely nem térült meg.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottakat beismerésük esetén felfüggesztett börtönbüntetésre, tagadásuk esetén végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, valamint a sértettek által bejelentett polgári jogi igényeknek adjon helyt és kötelezze a vádlottakat az okozott kár megtérítésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés