Mező Andrea: Számtalan módon tehetnek a szakemberek a megelőzésért

Mező Andrea Fotó: Körös Hírcentrum

Egy nagy volumenű pályázat keretében számos programot valósít meg Békés megyében a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület. Van ebben pályaorientáció és konfliktuskezelés is. A részletekről Mező Andreát, az egyesület elnökét kérdeztük.

hirdetés

Mint arról írtunk korábban, Orosháza után Békéscsabán is megvalósulhatott a Köztes átmenetek – interaktív kiállítás a drogokról, függőségekről című tárlat. A kiállítás megyénkbeli bemutatkozásában nagy szerepe volt a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesületnek. Az egyesület közel 90 millió forintot nyert egy EFOP pályázaton, amelynek keretében 24 hónapon keresztül számos programot valósítanak meg a megelőzés jegyében. A tárlatot is a pályázat keretében azért hozták el Békés megyébe, mert úgy látták, ezt az itteni fiataloknak, szakembereknek is érdemes látni. Nagyon jók voltak a visszajelzések mindkét látogatói csoporttól.

hirdetés

A pályázat célzott prevenciós programok megvalósítását irányozza elő. Például a középiskolás fiatalok, vagy olyan, pszichoaktív szerrel bármilyen módon érintett nők, akik kapcsolati erőszak áldozatai. De a fészekrakó program például fiatal párokat szólít meg. Hogyan tudnának jobban kommunikálni egymással, egészségesebben együtt élni. Ez is egy fontos megelőzési lehetőség, hiszen aki stabil párkapcsolatban él, kevésbé fog bármilyen szerhez nyúlni. Ma Magyarországon az alkohol és az orvosok által felírt gyógyszerek okozzák a legtöbb problémát.

Az agresszió- és konfliktuskezelésre szintén hangsúlyt fektetnek. Egy csoport már nagy sikerrel elvégezte ezt, néhány hét múlva indul a következő. De várhatóan lesz még jövőre is. Mező Andrea szerint annak ellenére, hogy időben nem sok, a prevenció szempontjából nagy hozadéka van ezeknek a foglalkozásoknak. Az egyén ha megfelelően kommunikál a környezetével, illetve ha megfelelően rendezi a konfliktusait, akkor egyensúlyba kerül. Ezzel a képességgel senki nem születik, de tanulható.

Fontos része a projektnek továbbá, hogy nemcsak a fiataloknak, hanem a velük foglalkozó, velük bármilyen formában kapcsolatba kerülő szakembereknek is szerveznek műhelymunkát. Egy helyi akcióterv összeállítása szintén hozzátartozik a pályázathoz. A megvalósult programok tanulságaiból, szűrésekkel el fog készülni egy összefoglaló. Ebben a szakemberek és a célcsoport tagjai is megoszthatják majd véleményüket. Az akcióterv elemeit a projekt lezárulta után még két évig fent kell tartani, szakemberekkel átbeszélni, cselekvési tervet készíteni, ki mit hogyan tesz. Ezzel remélhetőleg még hatékonyabb lesz a prevenció Békés megyében.

A Mező Andreával készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés