Rohamtempóban közeledik a front

zivatarokra, jégkármérséklő, hőség, Zivatarveszély, másodfokú, hőség, Zivatar, borús, jégkármérséklő, napsütés, felmelegedés, hidegfront, időjárás, zivatar, vihar, szél, felhőszakadás Illusztráció: Pixabay

Nyugat-Európában több helyen okozott orkánt Ciara. Hidegfrontja már Csehországon is átvonult és hamarosan hazánkat is eléri – számolt be az Időkép.

hirdetés

A Ciara viharciklon okozta szélvihar még tegnap elérte Franciaországot, a Benelux államokat, Németországot. Hidegfrontja ma reggelre pedig már Németországon is átvonult. A legnagyobb széllökések többfelé elérték a 110-120 km/h-t, de néhol (főleg a hegyekben) 150-170 km/h-t elérő lökések is voltak.

hirdetés

A szélvihar fákat csavart ki, vezetékeket szaggatott le, tetőket bontott meg többfelé. A szél mellett pedig záporok, zivatarok is előfordultak. A front Csehországot is elérte, ami hatalmas peremfelhővel érkezett, melyet az Időkép helyi webkamerái is rögzítettek.

A hidegfront ezekben a percekben éri el Szlovákiát, ahol már egy zivatar is kialakult. Hamarosan pedig hazánkba is megérkezik. Kövesse az Időkép radarképén, széltérképén a frontot!

Frissítés: az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos szél veszélye miatt. A széllökések délutánig az ország nagy részén meghaladhatják a 60-75, a Dunántúlon, kisebb eséllyel néhol a Duna-Tisza közén a 80-90 kilométer/órát.

Délután hidegfront érkezik. A legerősebb lökések sok helyen várhatóan elérik a 70-90, elsősorban az Észak-Dunántúlon a 80-100 kilométer/órát. Hétfő estétől a front átvonultával átmenetileg veszít erejéből a szél, majd kedden reggeltől ismét sokfelé (legkevésbé délnyugaton) viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 kilométer/órás, az északi országrészben a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 kilométer/órát meghaladó legerősebb lökésekkel.

Kora délután Észak-Magyarországon, majd az érkező hidegfront mentén a Dunántúlon, esetleg az Alföldön a záporok mellett egy-egy zivatar kialakulhat. A zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. (MTI)

hirdetés