Heves zivatarra, jégesőre ébredhettünk

Fotó: Körös Hírcentrum

Néhány nap telt el csupán viszonylagos nyugalomban, a múltheti ítéletidő óta. A mai reggel is kellemetlenül, viharos erejű széllel indult Békés megyében.

hirdetés

Keddre virradóan heves zivatarra ébredhettük. Többfelé dörgött, villámlott, majd a jégeső vette át a szerepet. Többen töltöttek fel képeket, videókat a közösségi oldalra, ezekből is válogatunk.

hirdetés

Amennyiben rendelkezik képekkel, videókkal – és szeretné, hogy közzétegyük -, küldje el szerkesztőségünknek Facebook üzenetben, vagy erre a címre: kapcsolat@koroshircentrum.hu

15.52: A katasztrófavédelem az autósoktól azt kéri, hogy fokozott óvatossággal, a szokásosnál lassabban haladjanak, így könnyebben ki tudják kerülni a veszélyes helyzeteket. Azt ajánlják, ha enyhül a vihar, mindenki vizsgálja meg a lakóépülete környezetét. Ha bárki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, azonnal hívja a szolgáltatót, vagy a 112-es segélyhívó számot. Érdemes a tető és a kémény sérüléseit is mihamarabb helyreállítani, mert a következő vihar nagyobb károkat okozhat a sérült épületrészeken – figyelmeztet az OKF. (MTI)

15.37: Délután 3 óráig, közel 70 káreseményhez riasztották a katasztrófavédelem munkatársait a megyében. Jelenleg is több helyen dolgoznak, így például, Dobozon, Orosházán, Sarkadon, Kunágotán. Jellemzően a szél által megbontott tetőcserép, fakidőlés, leszakadt gallyak okoztak problémát. A gyulai kórház épületét is megbontotta a szél – tájékoztatta hírportálunkat Nagy Szilvia tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

13.46: Letépte az orosházi vásárcsarnok csaknem teljes tetőszerkezetét a kedd hajnali viharos szél, szerencsére a káreset során személyi sérülés nem történt. A csarnokot átmenetileg lezárták, az eladóknak ki kell költözniük, de dolgoznak a mihamarabbi helyreállításon. Az utóbbi években ez a harmadik eset, hogy az erős szél megbontja a csarnok tetejét. (MTI)

13.34: Jókora bádoglemez hever a Békéscsabán a Lencsési lakótelep egyik tömbje mellett. Vélhetően a tetőről fújhatta le a szél.

Fótó: Körös Hírcentrum

13.01: Sarkadon és Gyulán is fákat döntött ki a viharos erejű szél. Bosy Kovács Margit Gyulán készített fotóján az látszik, hogy a fenyőt gyökerestől borította ki a szél, ráadásul egy lakóházra.

11.09: Békéscsabán a Berthóty udvarnál egy társasház tetőszerkezetét rongálta meg a vihar. A tűzoltók jelenleg is a tetőszerkezetet javítják, illetve a meglazult cserepeket ellenőrzik.

10.13: A Békés megyei műveletirányítási központba már több mint ötven bejelentés érkezett az erős szél okozta károk miatt. Békéscsabán, a Szent István téren a szél egy épület tetejét megbontotta, a Kolozsvári utcában pedig épületre dőlt egy fa. A város hivatásos tűzoltói megkezdték a munkálatokat. A Thököly utcában egy nagy méretű fa kerítésre dőlt, a gyulai hivatásos tűzoltók láncfűrésszel avatkoznak be. Orosházán, a Könd utcai vásárcsarnok tetőszerkezetét rongálta meg a viharos szél. A Kossuth Lajos utcában és a Március 15. téren úttestre dőlt fákat távolítanak el a város hivatásos tűzoltói. A megyék hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Békéscsabán 6 óra 45 perckor még minden nyugodtnak látszott. Az égbolt gyönyörű színekben pompázott, többen szivárványt is megörökítettek. Benke József felvétele:

Fotó: Benke József

A Bartók Béla úton haladva, kollégánkat az alábbi látvány fogadta:

Nemsokkal később megérkezett a vihar, jégeső kíséretében. Videó: Varga Marianna

 

Rafael Bianka villámlást örökített meg munkába menet.

 

Tóth Margit készített fotót házuk udvarából Békéscsabán, a jég teljesen beterítette az udvart.

Fotó: Tóth Margit

hirdetés