Évértékelő tiszti értekezletet tartott Békéscsabán a megyei katasztrófavédelem

Évértékelő Fotó: Dr. Nagy Szilvia tű. főhadnagy

Február 11-én tartotta évértékelő tiszti értekezletét a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A békéscsabai rendezvényen a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot dr. Mógor Mária Judit tűzoltó dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes képviselte.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezeti elemeivel karöltve 2019-ben is teljesítette feladatait, célkitűzéseit – fogalmazott Kiss András tűzoltó ezredes. A megyei igazgató a tűzoltási, műszaki mentési szakterületre térve kifejtette, 2019-ben főként a szabadtéri tűzesetek és a viharok adtak feladatot a beavatkozó állománynak. Kiemelte azt is, hogy mennyire fontos az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőcsoportok szerepvállalása.

hirdetés

A polgári védelem területére térve a megyei igazgató kiemelte, a szakemberek a településeket veszélyesség szerint besorolták, riasztási gyakorlatokat tartottak, Szarvason pedig nagyszabású területi veszélyelhárítási gyakorlat is zajlott. A HUNOR mentőszervezet Békés megyei tagjai szerbiai és bukaresti gyakorlatokon álltak helyt.

Kiss András a hatósági, szakhatósági ügyekkel kapcsolatban elmondta, a kollégák tavaly számos kiemelt beruházás kapcsán jártak el. Különösen a vízügy, vízvédelem területén. Az iparbiztonságra fókuszálva elhangzott, a megyei szakemberek folyamatosan ellenőrizték a veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményeket, a veszélyes anyagok szállításának biztonságát, szabályszerűségét. Közúti és vasúti járműveket vontak górcső alá. A cél nem elsősorban a szankció, hanem a szabályos állapot kialakítása, fenntartása, vagy visszaállítása.

Kiss András szót ejtett még a személyi, tárgyi feltételekről, az eszköz- és ingatlanfejlesztésekről, a hivatali, jogi és kommunikációs, valamint az ellenőrzési feladatokról, ezek eredményeiről, célkitűzésekről. Végül megköszönte az állomány, valamint a társ- és rendvédelmi szervek együttműködését, munkáját.

Dr. Mógor Mária Judit tűzoltó dandártábornok évértékelő beszédében kiemelte, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eredményes és sikeres évet zárt tavaly, amit tudatos és következetes tervezéssel, magas színvonalú szakmai munkával ért el. A hatósági főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy 2020-ban is a közjó érdekében, mások javára kell fordítanunk a tudásunkat és büszkék lehetünk arra, hogy a magyar tűzoltóság megszervezőjének, gróf Széchenyi Ödönnek a százötven éve megkezdett munkáját vihetjük tovább – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem.