Pályázati forrásból újul meg a piac Sarkadon

piac Fotó: Sarkad Város hivatalos oldala

Újabb fejlesztés bővíti a már megvalósult vagy elindult projektek sorát Sarkadon. Ezúttal a „Piac revitalizáció Sarkadon” elnevezésű program keretében elkészülő kétszintes piacfelügyeleti épület megvalósulásáról számolt be dr. Mokán István polgármester a város hivatalos közösségi oldalán.

hirdetés

Az elmúlt esztendőkben jelentős beruházások sorát valósította meg a sarkadi önkormányzat a város újteleki részén. Többek között kilenc térköves gépjárműparkolót építettek az Iskola utcában és lefedték a bankjegykiadó automatát. A fenntartható települési közlekedésfejlesztés elnevezésű program keretében pedig gyalogos átkelőhelyet építettek a Batthyány utcánál. Parkolókat létesítettek a Gyulai úti általános iskolánál, fedett, térkő burkolatú kerékpártárolót építettek a Damjanich utcánál és kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki a Gyulai úton.

hirdetés

Megvalósult az új, 60 férőhelyes bölcsőde építése az Iskola és a Petőfi utca által határolt területen. Valamint az Epreskert utcai óvoda épületének energetikai korszerűsítése is. A sarkadi kistérség gyerekesély programja, illetve az öko- és aktív turisztika komplex fejlesztése keretében konyha, étkező és terasz épületegyüttes, fedett közösségi tér (csarnok), szociális blokk, kilátó, filagória, kerékpártároló és gépkocsi leálló épült az Éden tavak környezetében. A zöld város kialakítása elnevezésű programból 100 új fát telepítettek a Gyulai úton és létrehozták az Újszülöttek ligetét is az Anti út mentén.

Folyamatban van a körforgalmi csomópont építése a Gyulai út és az Anti út kereszteződésében, valamint a Gyulai úti általános iskola tálalókonyhájának fejlesztése is. Hamarosan kezdetét veszi a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megvalósuló tanuszoda építése az Anti úti sportpálya területén. A határon átnyúló együttműködési program keretében kerékpárút épül az Éden tavak körül és a Táncsics tér környezettudatos közösségi térré történő fejlesztése. Itt filagória, játszótér épül, köztéri fitneszeszközöket helyeznek el. Palánkkal és labdafogó hálóval ellátott gyep felületű grund labdarúgó pálya és műfüves pályaburkolat kialakítása történik, futó rekortán pálya és parkolók építése, illetve padok és hulladékgyűjtők kihelyezése, valamint térfigyelő kamerák telepítése is rövidesen elindul.

A fenti beruházások mellett három nyertes pályázati program eredményeként az önkormányzat jelentős fejlesztéseket hajt végre a városi piac területén is. Az „Ökológiai fejlesztések a környezettudatosság jegyében Sarkadon” című projekt keretében már folyamatban van egy 15×30 méter alapterületű vásárcsarnok építése a Vásártéren lévő városi piac területén. Ez kiszélesíti a terület használhatóságának kereteit, lehetőséget biztosít a helyi kistermelők számára és hozzájárul a helyi kiskereskedelem fellendítéséhez.

A „Piac revitalizáció Sarkadon” elnevezésű program célja a helyi termelők, helyi termékek piacra jutásának támogatása. Ennek érdekében egy kétszintes piacfelügyeleti épület létesül a városi piac területén. A létesítmény földszintjén különnemű nyilvános illemhely, akadálymentes illemhely és pelenkázó, továbbá egy felügyeleti helyiség kap helyet. Az emeleten irodai rész, teakonyha és gépészeti tér kerül kialakításra. A meglévő betonfelület kiegészítésével 30 db gépjármű befogadására alkalmas parkolót alakítanak ki. A parkolókhoz kapcsolódóan az elektromos járművek használatához szükséges alapvető töltő-infrastruktúra kiépítése is megvalósul. A meglévő épített elárusító egységek mögött egy 60 négyzetméter alapterületű hűtőház épül, fedett előválogató-raktár előtérrel. A piac működéséhez szükséges fedett elárusító asztalok cseréje is megvalósul 50 méter hosszban. Ezen felül a piac látogatói számára parkolóhelyek kerülnek elkülönítésre. Az épületek üzemeltetéséhez megújuló energia felhasználását tervezik, elektromos kiserőmű beépítésével.

A „Zöld Sarkad” című projekt egyik elemeként pedig a piac meglévő, de erősen elavult elárusító asztalainak cseréjét, illetve új kerítés megépítését tervezzük. A városi piac fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások egy részének megvalósítása már folyamatban van. A további projektelemek kivitelezése a közbeszerzési eljárások lefolytatását követően kezdődhet meg és a következő esztendőben be is fejeződik. Szolgálva ezzel a város gazdaságának fejlesztését, a helyi termelők, helyi termékek piacra jutásának támogatását. Emellett a kivitelezés időszakában több helyi vállalkozó és az általuk foglalkoztatott dolgozói kör is újabb munkalehetőséghez jut. Sarkad városa pedig tovább épül, szépül. Ráadásul a nagyobb városi rendezvények (családi majális, augusztus 20-ai programok) helyszínét biztosító Vásártér infrastruktúrája is jelentősen korszerűsödik.

 

hirdetés