Több mint duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

sebészeti Illusztráció: Pixabay
hirdetés

Az egynaposként elvégezhető sebészeti beavatkozások aránya a 2010-2019 időszakban több mint duplájára, a 38,3 százalékos arányról 80 százalékra nőtt. A leggyakrabban laparoszkópos epekő eltávolító műtéteket, laparoszkópos sérvműtéteket, szürkehályog műtéteket végeznek egynapos beavatkozásként.

Futó Szöveg

A 8 milliárd forintos szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztéseknek eredményeképpen a fekvőbeteg-ellátási forma helyett zökkenőmentesen alkalmazzák az egynapos sebészeti ellátást. Ez a kórházak számára lehetővé teszi, hogy minél több beteget tudjanak fogadni. A műtét után a lábadozókra is jó hatással van, ha a végső gyógyulásig az otthonukban, szeretteik körében tartózkodhatnak. A beteg részére jelentős előny továbbá a gyógyulási idő csökkenése. Ehhez társul az aktív korosztály esetén az alacsonyabb keresőképtelenségi idő is. Épp ezért a kórházban tartózkodást érdemes kiváltani az egynapos sebészeti ellátásra, melyre szakmai oldalról is megfelelő a kapacitás.

hirdetés

Megyei szinten Fejér és Vas megyében a legmagasabb, 90 százalék fölötti a ténylegesen elvégzett egynapos sebészeti ellátások aránya, ez a mutató Budapesten 70 százalékos, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol még kevésbé élnek a lehetőséggel ott is 60 százalékhoz közelít ez az arány.

Természetesen annak, hogy a beteg néhány órás megfigyelés után elhagyhassa a kórház rendelőjét, szigorú szakmai, szociális és egyéb, törvénnyel szabályozott feltételei vannak. A betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelvek alkalmazása mindenkire egyaránt vonatkozik. Jelenleg mintegy 554 műtét, beavatkozás végezhető az egynapos ellátás keretében. A listához tartoznak pl. a kezdetektől a nagy esetszámban végzett laparoszkópos epekő eltávolító műtétek, laparoszkópos sérvműtétek, szürkehályog műtétek.

Az egynapos ellátási forma nem alkalmazható egyéves kor alatt, és akkor sem, ha a beavatkozás, illetve a beteg egyéni rizikótényezői alapján ez az ellátás nem javasolható. Műtét után a beteg, mielőtt elhagyja a rendelőt, konzultál orvosával és minden lényeges tájékoztatást megkap ápolására vonatkozóan. Távozása után pedig a folyamatos telefonos kapcsolat jelent garanciát – számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hirdetés