Társadalombiztosítási fórumot rendeztek a kormányhivatalban

Társadalombiztosítási Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal

Nyolcadszor rendezett társadalombiztosítási fórumot a Békés Megyei Kormányhivatal. A rendezvény elsősorban a hatósági munkát is ellátó társadalombiztosítási kifizetőhelyek ügyintézőinek munkáját hivatott segíteni, az aktuális jogszabályváltozások értelmezésével és azok egységes alkalmazásának ismertetésével.

hirdetés

Békés megyében jelenleg több mint 230 társadalombiztosítási kifizetőhely működik. A társadalombiztosítási törvény rendelkezik arról, hogy a tartósan 100 fő feletti dolgozói állománnyal rendelkező foglalkoztatók társadalombiztosítási kifizetőhelyet kell, hogy létrehozzanak. Ezen munkáltatók esetében kötelező a pénzbeli társadalombiztosítási szolgáltatások helyben elbírálása és kifizetése.

hirdetés

A kormányhivatal kiszolgálja a foglalkoztatókat. Segít a munkaerőhiány kezelésében és a hatósági ügyek intézésében egyaránt – hangsúlyozta Pántya Imre. A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője hozzátette: a hatékony, ügyfélközpontú közigazgatás megvalósításának elengedhetetlen eleme az is, hogy a társadalombiztosítási szervek meghosszabbított karjaként működő kifizetőhelyek naprakész jogszabályi és szakmai információk birtokában végezzék munkájukat.

Az egészségbiztosítási pénzellátások aktualitásairól, illetve az év közben hatályba lépő tb és kapcsolódó jogszabályváltozásokról a Magyar Államkincstár Egészségbiztosítási Főosztályának vezetője tartott előadást. Dr. Bogdán Zsuzsanna elmondta: 19,5 százalékról 17-re csökkent a szociális hozzájárulás mértéke. Januártól az örökbefogadói díj bevezetésével új egészségbiztosítási pénzbeli ellátást vezetett be a kormány. Július 1-jétől pedig lép hatályba a tavaly elfogadott új tb-törvény, amely átláthatóbb, rendezettebb a korábbi jogszabálynál – tette hozzá a főosztályvezető.

A foglalkoztatási támogatások rendszeréről dr. Juhász Marianna tartott előadást. A Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője kifejtette: a kormányhivatal kiemelt figyelmet fordít a stabil gazdasági környezet egyik alappillérére, a foglalkoztatás elősegítésére. Dr. Juhász Marianna szólt a foglalkoztatási támogatásokról, az átmeneti likviditási problémákkal küzdő vállalkozások támogatási lehetőségeiről, a munkavállalók képzési költségeinek támogatásáról, a létszámbővítés érdekében nyújtható hozzájárulásról, illetve a munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó utazási költség visszatérítéséről is. A társadalombiztosítási, nyugdíj és rehabilitációs ellátásokkal kapcsolatos időszerű információkról Aratóné Cserényi Margit, a kormányhivatal megbízott osztályvezetője beszélt – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés