Hidegfront robog át felettünk az éjjel, szerdára csapadék jön

zivatarokra, jégkármérséklő, hőség, Zivatarveszély, másodfokú, hőség, Zivatar, borús, jégkármérséklő, napsütés, felmelegedés, hidegfront, időjárás, zivatar, vihar, szél, felhőszakadás Illusztráció: Pixabay

Észak felől záporokkal és viharos széllel száguld át felettünk a hidegfront éjszaka, néhol az ég is megdörrenhet. Kedden tavaszias időben lesz részünk, viszont szerdára egy újabb hidegfront érkezhet sokfelé csapadékkal.

hirdetés

Az éjszaka közepén észak felől egy hidegfront éri el hazánkat, mely gyorsan áthalad majd felettünk. A hétfő reggeli, délelőtti órákban már dél felé távozik is. A hidegfront mentén többfelé kell számítani átmeneti csapadékra eső, záporok formájában, de helyenként akár az ég is megdörrenhet.

hirdetés

A front mögött a felhőzet felszakadozik, kisüt a nap. De délután a Dunántúlon ismét több felhő lehet az égen, nyugaton néhol egy-egy futó zápor is előfordulhat. Ezzel szemben a Dunától keletre naposabb marad az idő. A front mentén az intenzívebb cellákat akár 80 km/h-t meghaladó széllökések is kísérhetik. A front mögött a szél északnyugatira fordul, és a nap első felében erős, viharos lökések sokfelé előfordulhatnak. Viszont délután nyugatira, majd estére déliesre fordul az áramlás, mely folyamatosan veszít majd erejéből. Az esti órákra szinte mindenhol mérséklődik a szél. A fronttal együtt valamivel hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, de még így is 7 és 13 fok közötti maximumokat mérhetünk majd a legmelegebb órákban.

A keddi nap első fele az északi tájak kivételével naposabb időt tartogat, majd napközben sokfelé megnövekszik a felhőzet, viszont csapadékra csak a késő délutáni, kora esti óráktól kell számítani az ország északi részén. A déli-délnyugati szél élénk, északkeleten és délnyugaton helyenként erős lesz ezen a napon. Viszont ennek hatására tavaszias időre számíthatunk, ugyanis a legmelegebb órákban 11 és 17 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk. Északkeleten számíthatunk az alacsonyabb értékekre.

A keddről szerdára virradó éjjel egyre nagyobb területen ered el az eső, helyenként záporok is kialakulhatnak egy újabb hidegfront hatására, majd szerdán kezdetben az országban sokfelé, délután már kevesebb helyen várható további csapadék. A jelenlegi számítások szerint délnyugaton eshet a legtöbb eső. Ugyanakkor a szél ismét nyugatira, majd északnyugatira fordul, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek. Pár fokot visszaesik a hőmérséklet a keddi naphoz képest, de így is 7 és 13 fok közötti maximumokra van kilátás – írja az Időkép.

Figyelmeztetést adtak ki a szél miatt

Ismét feltámad a szél – hívta fel a figyelmet vasárnap késő délután a Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétfőre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a szél miatt. Azt írták: az észak felől érkező, és gyorsan átvonuló markáns hidegfront hatására vasárnap estétől egyre több helyen kell viharos széllökésekre számítani.

A legerősebbek síkvidéken általában a 70-80, míg főként a Dunántúl északi tájain, illetve Pest és Nógrád megyében néhol akár a 90 kilométer/órát is meghaladhatják. De a magasabban fekvő helyeken 100 kilométer/óra körüli lökések is lehetnek. Hétfőn napközben fokozatosan veszít erejéből a szél. Délutánra a viharos, estére már az erős lökések is megszűnnek.

A meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szél veszélye miatt – írja az MTI.

hirdetés