A kommunizmus áldozataira emlékeztek Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékeztek Békéscsabán. A rendezvényen a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai adtak műsort, megemlékező beszédet mondott Paláncz György, az intézmény igazgatója.

hirdetés

A városi rendezvények esetében már hagyománnyá vált, hogy Békéscsaba valamelyik iskolájának diákjai is közreműködnek benne. Ezúttal a Széchenyi-tagiskola tanulói vettek részt a február 25-én megtartott megemlékezésen. Paláncz György beszédében kiemelte, Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták koholt vádak alapján. Szimbolikus volt ez a pillanat, mert ilyen nyílt beavatkozásra ritkán került sor. Ez is megmutatta, hogy ha a kommunista követeléseknek nem enged a parlament, akkor a Szovjetunióval találják szemben magukat.

hirdetés

Az 50-es években ezrek kerültek hazánkban is koncepciós perek miatt börtönbe, kényszermunkatáborba. Az emberi méltóság porba tiprása jellemezte a kihallgatásokat. Sokan a táborokban a hideg, az éhezés és a kemény munka miatt még fogságuk idejében meghaltak. A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja arra hivatott, hogy a társadalmat emlékeztesse azokra a borzalmakra, amelyeket a kommunista diktatúrák okoztak. Azokra az áldozatokra, akiket hitük, származásuk, hovatartozásuk, politikai meggyőződésük miatt üldöztek. A gyász egyetemessége és a nemzeti megbékélés érdekében szükséges, hogy a túlélők és a felnövekvő generációk megemlékezzenek ezekről a borzalmakról. Így őket hasonló módon már nem tudják megtéveszteni – zárta gondolatait Paláncz György.

A rendezvény végén a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait és meggyújtották a mécseseket a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékművénél.

 

hirdetés