Gyarmati Gabriella: Lezárult a Munkácsy emlékév, készül az új kiállítás

munkácsy, gyarmati Fotó: Körös Hírcentrum - archív felvétel

A Munkácsy 175 emlékév színes és programokban gazdag volt. Az egyes elemekről Gyarmati Gabriellával, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténészével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Elsőként egy virtuális kiállítást valósított meg a múzeum, amely 47 percben, három vetítővásznon mutatta be a festő életútját és az egyes állomásokhoz kapcsolódó, a világ más részein történt eseményeket. Az Egy géniusz története. Munkácsy Mihály című virtuális kiállítás már 2018 végére elkészült, azóta pedig számos helyszínen mutatták be az érdeklődőknek. Az új állandó kiállítás is egy idővonal mentén áll majd össze, ez a szemlélet jelent meg a virtuális kiállításban is. Rengeteg művészettörténeti, kultúrtörténeti párhuzamra hívják fel a figyelmet. Gyarmati Gabriella úgy vélte, hogy a virtuális tárlat összeállítása volt élete egyik legizgalmasabb feladata.

hirdetés

Egy tanulmánykötetet is bemutattak az emlékévhez kapcsolódva, Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról címmel. Négy részterületet dolgoznak fel a szerzők Munkácsy életéből. Ezt követte az Egy város, egy festő, öt szobor című kamarakiállítás. A Modern Városok Program keretében megvalósuló Munkácsy-negyedben több köztéri szobor kihelyezésére is sor kerül. A projekt egyik első lépése volt az alkotások összegyűjtése, bemutatása.

Látványos eleme volt az emlékévnek még a Szent István téren elhelyezett Munkácsy-tablók sora. A festő életútja elevenedett meg az egyik oldalon, a városi gyermekrajzpályázat díjazott művei pedig a másik oldalon kaptak helyet. Gyarmati Gabriella megosztotta, hogy bár a művészre is sokan kíváncsiak voltak, a gyerekrajzok is nagy érdeklődésre tartottak számot. Ezt követte a Múzeumok Éjszakája, ahol egy olyan Munkácsy-képet mutattak be a közönségnek, amelyről sokáig azt sem tudták, valójában melyik kontinensen van. Pulitzerné arcképe tehát egy rövid ideig vendégeskedett a Munkácsy Múzeumban is.

Október közepén rendezte meg a múzeuk Érték(m)érő címmel a VI. Magyar-Román Határmenti Konferenciát. A rendezvényen a múzeumok képzőművészeti gyűjteményeinek témakörét járták körül a szakemberek. Természetesn ezen az eseményen is két, Munkácsy-val foglalkozó előadás állt a középpontban. Gyarmati Gabriella előadása ezen az alkalmon is formabontó volt, mert ismét három felületet használt, egyszerre több képről is tudott beszélni a szakember.

Idén áprilisban pedig mintegy koronaként megnyílik az új Munkácsy állandó kiállítás. Ennek az új tárlatnak több új elemét is be tudták már mutatni az emlékév záróeseményén. Egy grafitrajzot volt lehetősége megvásárolni a múzeumnak, valamint három új relikviával – két gyászjelentéssel és egy kis katalógussal – is gazdagodott az intézmény. Viszont az új állandó kiállítás sem fog tudni minden tárgyat bemutatni, bőven maradnak még kincsek a múzeum tarsolyában.

A Gyarmati Gabriellával készült interjút itt meghallgathatják: