Havazás érkezhet péntek hajnalra

eső, zivatarok, elsőfokú, Másodfokú, szél, vihar, eső, havazás, záporok Fotó: Pixabay

Péntek hajnalra havazás érkezhet hazánkba. Nem fog azonban mindenhol havazni, főként északon, északkeleten hullhat hó, mely a síkvidéken olvadni fog.

hirdetés

Futószalagszerűen érkeznek a frontok a következő napokban, a szerdai hidegfrontot követően csütörtök késő este egy meleg-, majd péntek reggel egy hidegfront éri el hazánkat, szeles, csapadékos időt okozva. Nagyobb területen csütörtök késő estétől péntek reggelig eshet, ezúttal nem csak eső, főként az ország északkeleti felén havas eső, hó is hullhat.

hirdetés

A talaj közelében viszont nem lesz túl hideg, kevéssel fagypont alá csak a hegycsúcsokon és a északi-északkeleti határ közelében süllyedhet a hőmérséklet, így a hó is elsősorban ezeken a tájakon maradhat meg. A Börzsöny, Mátra és Bükk csúcsain 5 centinél is több hullhat. Máshol a +1, +2 fokos hőmérsékletnek köszönhetően olvadni fog, csupán az intenzívebb szakaszokban alakulhat ki átmeneti vékony hólepel.

Napközben a csapadék elvonul, a felhőátvonulásokból már csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, a hegyekben hózápor. A +3, +9 fokos csúcshőmérsékletet a viharossá fokozódó északnyugati szélben jóval alacsonyabbnak érezhetjük. Ismét nagy területen lehetnek majd 70-80, főként a Dunántúli-középhegységben akár 90-100 km/órát elérő széllökések. A változékony, gyakran szeles, csapadékos idő a meteorológiai tavasz első napjaiban is vendégünk marad – írja az Időkép.

hirdetés