Az oktatási intézményeknek sem célszerű most tanulmányutakat, kirándulásokat szervezni Olaszországba

Védettségi, szakképzésben, tanév, vizsgázók, általános, óvoda, iskolaőrök, köznevelési, felsőoktatásban, oktatási, olaszországba, tanév, tanterem, oktatás, oktatási Fotó: Pixabay

A Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs döntésének megfelelően a felsőoktatási és szakképzési intézmények fenntartásáért felelős tárca körlevelekben is felhívja az iskolák, egyetemek figyelmét arra, hogy a tanárok és tanulók, hallgatók egészségének védelme érdekében a közeljövőben ne szervezzenek kirándulásokat, tanulmányutakat a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.

Felhívják a figyelmet, hogy ha mégis járt volna a közelmúltban hallgató, diák vagy tanár fertőzött területen, akkor lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát! Ha valaki magán vagy gyermekén tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát. Vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait! Továbbá kérik az oktatók, tanárok együttműködését abban is, hogy ha olyan tanulóról, hallgatóról tudnak, aki iskolai program miatt vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé, és küldjék haza a diákot

hirdetés

A szakképzésben tanulók szüleit is kérik, hogy gyermeküket két hétig ne engedjék iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban vagy más fertőzött területen járt családi vagy egyéb okok miatt. Kérik, hogy erről értesítsék az iskolát! Ilyen esetben a tanuló hiányzása igazoltnak tekinthető. Az egyetemi és szakképzési kollégiumoktól is azt várják, hogy a megelőzés érdekében diákjaik között mérjék fel, van-e olyan, aki fertőzött területen járt. Ha igen, gondoskodjanak elkülönítéséről, küldjék haza az érintett tanulót, hallgatót. Tájékoztassák teendőiről a tünetek észlelése esetén.

Az intézményekben dolgozók figyelmét is felhívják a higiéniai szabályok fokozott betartására. Elsősorban a rendszeres és alapos kézmosás fontosságára. Kérik, hogy tartsák és tartassák be az intézményekben és kollégiumaikban a WHO ajánlását. Gondoskodjanak a rendszeres takarításról és fertőtlenítésről a közös helyiségekben – tájékoztatott az ITM Kommunikáció.